Nyårsmiddag – Oxfilé och potatisbakelser

Behöver ni tips på en underbart god nyårsmiddag? Då kan jag varmt rekommendera oxfilé serverat med potatisbakelser. Potatisbakelserna är en favorit hemma hos oss. Vi har gjort dessa förut och det blir en favorit i repris i år!

Potatisbakelser med smördeg och västerbottenost
Potatisbakelser med smördeg och västerbottenost
Wagyu oxfilé från Kötthallen
Wagyu oxfilé från Kötthallen – otroligt fin marmorering!

Potatisbakelser med smördeg och västerbottenost (4 pers)

1 rulle smördeg
ca 8-10 kokta, kalla potatisar
3 msk färskost vitlök
Salt och peppar
1 ägg
1 dl riven västerbottenost

  1. Ställ ugnen på 225 grader.
  2. Riv potatisarna på grova sidan av rivjärnet och lägg ned i en bunke. Klicka ner färskosten och blanda väl. Smaka av med salt och peppar.
  3. Rulla ut smördegen och bred på potatissmeten. Rulla sen ihop som en bulldeg och skär i skivor. Obs! Jag rekommenderar att det blir ett lager smördeg runt potatisen, det bästa sättet att åstadkomma det är att dela smördegen så att det blir två smalare delar. Personligen tycker jag att det blir för degigt med flera lager.
  4. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över västerbottenost.
  5. Grädda 15-20 minuter eller tills de är frasiga och fått en gyllene färg.

Oxfilén kör vi helst sous vide till 54-55 grader för att sen snabbt stekas på innan servering. Till det här behövs det naturligtvis en riktigt god sås, om du inte gör en egen så rekommenderar jag Jesses rödvinssås. Det här blir garanterat en succé som nyårsmiddag!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Hannas krypin skriver:

    Mm, det låter verkligen underbart gott. Potatisbakelser vill jag testa någon gång.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *