Nyårsmiddag – Oxfilé och potatisbakelser
Behöver ni tips på en underbart god nyårsmiddag? Då kan jag varmt rekommendera oxfilé serverat med potatisbakelser. Potatisbakelserna är en favorit hemma hos oss. Vi har gjort dessa förut och det blir en favorit i repris i år!
Potatisbakelser med smördeg och västerbottenost (4 pers)
1 rulle smördeg
ca 8-10 kokta, kalla potatisar
3 msk färskost vitlök
Salt och peppar
1 ägg
1 dl riven västerbottenost
- Ställ ugnen på 225 grader.
- Riv potatisarna på grova sidan av rivjärnet och lägg ned i en bunke. Klicka ner färskosten och blanda väl. Smaka av med salt och peppar.
- Rulla ut smördegen och bred på potatissmeten. Rulla sen ihop som en bulldeg och skär i skivor. Obs! Jag rekommenderar att det blir ett lager smördeg runt potatisen, det bästa sättet att åstadkomma det är att dela smördegen så att det blir två smalare delar. Personligen tycker jag att det blir för degigt med flera lager.
- Lägg på plåt med bakplåtspapper. Pensla med uppvispat ägg och strö över västerbottenost.
- Grädda 15-20 minuter eller tills de är frasiga och fått en gyllene färg.
Oxfilén kör vi helst sous vide till 54-55 grader för att sen snabbt stekas på innan servering. Till det här behövs det naturligtvis en riktigt god sås, om du inte gör en egen så rekommenderar jag Jesses rödvinssås. Det här blir garanterat en succé som nyårsmiddag!
Mm, det låter verkligen underbart gott. Potatisbakelser vill jag testa någon gång.