Underbart god och nyttig filmjölkslimpa

Underbart god och nyttig filmjölkslimpa
Underbart god och nyttig filmjölkslimpa

Filmjölkslimpa låter ju riktigt gott och nyttigt. Något man dock ska tänka på är att många recept innehåller stora mängder sirap, vitt mjöl samt nötter. Nyttigt i egenskap av näringsrikt och naturligt men energirikt. Jag älskar denna typ av bröd och ser till att njuta till fullo när jag äter det. Men det finns alternativ. Jag vill här bjuda på ett recept på en underbart god och nyttig filmjölkslimpa där sötman, om man vill -. kan uteslutas, kommer från russin, hela korn med mycket fibrer och tuggmotstånd samt minimalt med vetemjöl.

Denna filmjölkslimpa sötas med russin.
Denna filmjölkslimpa sötas med russin.

Första gången man bakar brödet tycker jag att man ska följa det som står och rekommenderas. Jag fick dock ett spontant bakinfall och tvingades anpassa receptet efter vad jag hade hemma. Filmjölken ersattes med Miniyoghurt vanilj Arla (vaniljsmaken slog som tur var inte igenom, eventuellt gav den istället lite välbehövlig sötma). Vi hade tyvärr inga russin hemma, fick uteslutas. Det hade annars varit riktigt gott tror jag. Jag toppade limpan med pumpakärnor och sesamfrön.

Toppa med valfria frön och nötter.
Toppa med valfria frön och nötter.

Receptet hittade jag på Clarion Collection Hotels instagram men när jag googlar på filmjölkslimpa på nätet får jag på deras Facebook-sida upp ett lite annorlunda recept som innehåller just sirap men lite mindre vetemjöl. Publicerar här receptet från Instagram.

Filmjölkslimpa a la Clarion Collection Hotel
Filmjölkslimpa a la Clarion Collection Hotel

Filmjölkslimpa a la Clarion Collection Hotel

5 dl filmjölk
ca 3 dl vetemjöl
2 dl vetekross
2 dl rågkross
60 g russin
25 g solrosfrön
12.5 ml bikarbonat (nästan 1 msk)
1 nypa salt

Dag 1: Blanda alla ingredienser utom vetemjöl och bikarbonat. Sätt sedan blandningen i kylen.
Dag 2: Rör ihop vetemjöl och bikarbonat. Häll ned det i blandningen som stått i kylen över natten och rör om ordentligt. Smörj en brödform (alternativ lägg bakplåtspapper i en brödform) och häll i smeten. Toppa med valfria frön. Grädda i ugn på 150 grader i ca 90 minuter.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *