Nyttiga mellanmålsmuffins

Jag älskar att baka och experimentera i köket. För det mesta lyckas jag ganska bra. Ibland går det käpprätt åt skogen. I förra veckan kastade jag en hel gryta jag gjort som innehöll fin kycklingfilé, exklusiva korvar, krossade tomater och massa annat gott. Anledningen var kryddningen. Det stod 2 nejlikor i receptet och i hastigheten läste jag 2 tsk nejlikor (tog malda) och det smakade URK. Flera hundra kronor, och en timmes slit i köket, rakt ner i papperskorgen… Nej, jag var inte glad men sånt händer!

Jag älskar att baka, och äta, kakor och bullar. Oftast bakar jag mer eller mindre onyttigt fikabröd. Ska det vara så ska det resonerar jag. Förut experimenterade jag ofta med att baka nyttigare muffins och bullar. Perfekta att ha som mellanmål eller nyttigare snacks.

Igår hittade jag ett recept på banankaka på bloggen Tasty Health. Utlovad att vara världens godaste och nyttigaste banana bread. Det lät så spännande så det slog jag till och bakade igår kväll.

Jag bakade det i muffinsformar för att få till en lagom storlek för kvällsfika eller mellanmål. Smaskade i mig en igår kväll (plus en Tip Top-glass jag hade gått och suktat efter hela dagen) och en till förmiddagsfika. Riktigt gott! Det här kommer jag baka flera gånger.

Banana bread
1 bröd, ca 10 skivor

0,75 dl (40g) mandelmjöl
0,75 dl (40g) kokosmjöl
0,5 dl (20g) Whey complete vanilj (eller mer mandelmjöl eller havremjöl dvs malda havregryn)
2 väldigt mogna bananer, ca 180 g
65 g lättkesella
0,5 dl naturell yoghurt
2 äggvitor
2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 tsk kanel
Valfritt: 1 msk stevia strö
15 g valnötter
 
1. Sätt ugnen på 175 C.
2. Blanda ihop alla ingredienser utom valnötterna med en stavmixer.
3. Smörj en brödform med kokosolja eller naturell olja och strö mandelmjöl eller kokosmjöl i formen (så att brödet inte fastnar).
4. Häll smeten i formen, strö över valnötterna och grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
5. Låt svalna.
 
Passar utmärkt till eftermiddagsfikat eller till mellanmål (3-4 skivor är då lagom).

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.