Gustaf 18 år

Gustaf 18 år
Gustaf 18 år

För ett par veckor sedan blev min yngsta son Gustaf 18 år. Nu är han inget barn utan vuxen och myndig. Hur vuxen han än är på pappret kommer jag alltid finnas vid hans sida och lära, hjälpa och säkert curla så mycket jag bara kan.

Den stora dagen skulle självklart firas med ett stort släktkalas! Jag börjar ju bli rutinerad på att fixa stora bjudningar då vi alltid firar barnens (ibland även min och Mattias) födelsedagar, student etc genom att bjuda in nära och kära och det kan bli en del folk.

Jag börjar få rutin på att rodda stora matbjudningar!
Jag börjar få rutin på att rodda stora matbjudningar!

Den här gången bjöd jag på min signaturrätt Jessicas kyckling, eller som den också heter kycklingfiléer i sås. Jag har numera gått över till att använda kycklinglårfilé istället för kycklingfilé då det blir både mörare och godare tycker vi. Jag har bara lagat rätten till max 10 personer och nu var vi över 20 personer, men det gick som en dans. Till kycklingen serverade jag nykokt ris och råkostsallad. Det blev helt perfekt och alla älskade maten!

Efterrättsbordet
Efterrättsbordet

Till efterrätt hade jag bakat rimbobullar och WOW, vilken succé. Dessa kommer jag garanterat bjuda på framöver. Vi bjöd också på delicatotårtor, lyxiga chokladpraliner och Lakrids by bülow-godisar.

Skönt att servera tårtor någon annan har gjort!
Skönt att servera tårtor någon annan har gjort!

En riktigt lyckad fest!!! Tack alla som kom!

Kyckling i sås, 4-5 port

1 kg kycklinglårfilé
5 dl vispgrädde
3 dl creme fraiche
½ dl soja
2 tsk sambal oelek
3 vitlöksklyftor
Salt och peppar

Lägg kycklingen i en form. Salta och peppra. Blanda allt till såsen och häll över kycklingen. In i ugnen, 175 C, ca 1 – 1,5 timma. Vänd gärna kycklingen ett par gånger under tiden så den riktigt får gotta sig i såsen från alla håll och bli mör!

Råkostsallad (1 stor form)

1/2 normalstort vitkålshuvud
3 ganska stora morötter
1 liten purjolök
1 röd paprika
Dressing:
1/2 dl vatten
1/2 dl rapsolja
1/2 dl vitvins- eller äppelcidervinäger
1 msk strösocker
1/2 tsk salt

Riv vitkålen. Skala och riv morötterna. Dela purjolöken, skölj noga och finstrimla sedan. Skiva även paprikan i fina strimlor. Jag använder en hushållsassistent till all rivning (grova sidan för vitkål, purjo och paprika och fina sidan för morötterna men det är en smaksak hur du vill ha det).

Blanda vatten, vinäger, olja och salt i en kastrull. Låt sjuda tills sockret löser upp sig. Häll den heta dressingen över salladen. Blanda runt ordentligt. Lägg i en stor form med lock och förvara i kylen. Håller cirka en vecka.

Magiskt goda Rimbo-bullar.
Magiskt goda Rimbo-bullar.

Rimbobullar, 20 st
25 g jäst
2 dl kall mjölk
200 g rumsvarmt smör
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
ca 6 dl vetemjöl
Fyllning:
75 g smör eller margarin
2 msk socker
2 tsk vaniljsocker
Pensling och garnering:
uppvispat ägg
1 dl florsocker
1 msk vatten

Ugn: 250 °
Smula ner jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör om så att jästen löser sig. Klicka ner matfettet i mindre bitar tillsammans med socker, vaniljsocker och mjöl. Arbeta samman till en smidig deg. Kavla ut degen till en stor kaka, ca 40×40 cm, på lätt mjölat bakbord. Sporra eller skär ut fyrkanter, ca 8×8 cm. 

Rör samman alla ingredienserna till fyllningen. Lägg en klick fyllning mitt på varje fyrkant. Vik upp de fyra hörnen över fyllningen och tryck samman dem. Lägg bullarna i formar och ställ dem på bakplåtar. Låt bullarna jäsa i rumstemperatur under duk ca 2 timmar. Pensla med uppvispat ägg och grädda bullarna mitt i ugnen ca 6-8 minuter.

Låt bullarna kallna utan bakduk. Rör ut florsocker med vatten och glasera de kalla bullarna med glasyren.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *