Och så här gjorde jag

Många recept vandrar från den egna bloggen/kokboken (existerar kokboken fortfarande förutom som rena coffee-table-utsmyckningar?!) till den andra och receptet modifieras längs vägen då alla gör sin egen variant efter egen smak, tycke och efter vad man har hemma för tillfället.

Ikväll blev det min egen variant på Lax Walewska. Jag skippade duchessepotatisen då vi hade fullt med kokt potatis- och risrester hemma som behövde tas om hand. Jag gjorde bara själva fisken med såsen och topping. Minskade dessutom lite på mängden sås. Som vanligt grönsaker till maten. Fantastiskt gott! En riktig festmåltid som borde passa perfekt att bjuda på när man har gäster.

Lax Walewska, 6 port

800 g laxfilé
2 tsk citronsaft
1 1/2 dl vitt vin
1 1/2 dl fiskbuljong
1 msk smör
1 msk mjöl
3 dl vispgrädde
75 g riven parmesan
1 äggula
2 msk smör
salt

Topping:
150 g skalade räkor
färska champinjoner
hackad dill

Tillaga laxen i ugnen, 175 C, ca 20 min.

Koka ihop det vita vinet och fiskbuljongen till hälften. Blanda 1 matsked mjukt smör med 1 matsked mjöl till en jämn smet. Klicka i smeten i spadet under vispning samt späd med grädden. Koka kraftigt under vispning till en ganska tjock sås.  När såsen är klar, dra bort kastrullen från plattan, vispa i parmesan, äggula och 1-2 msk smör. Smaka av med salt och citronsaft.

Häll såsen över den färdiga laxen. Ställ in det hela i ugnen på grill 275 grader tills såsen får fin färg. Dekorera med stekta champinjoner, hackad dill och skalade räkor.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *