• Okategoriserade
  • 0

Pannkaksrecept

Idag är det pannkakans dag. Hur många olika ”dagar” kan de hitta på egentligen?! Pannkakor är gott så varför inte steka ett gäng till middag ikväll? Här kommer recept på olika pannkaksvarianter du kan testa om du är sugen.

Klassiska pannkakor, 3- 4 port

2 ägg
6 dl mjölk
3 ½ dl vetemjöl
1 tsk salt
1 msk smält smör

Vispa äggen och vispa i hälften av mjölken. Vispa i mjölet och saltet till en slät smet. Vispa ned resten av mjölken och smöret. Låt stå ca 30 min. Stek tunna pannkakor i stekpanna, teflon eller gjutjärn. Ha fett i pannan ifall det behövs (ifall de inte lossnar).

Pannkakor med dinkel och linfrö, 5-6 port

3 ägg
8½ dl lättmjölk
1 3/4 dl dinkel fullkorn
2 dl dinkel sikt
2 msk krossade linfrön
1 tsk salt
1½ msk margarin eller smör

Vispa sönder äggen lätt i en skål. Tillsätt hälften av mjölken, allt mjöl och saltet. Vispa smeten slät och klimpfri. Häll i resten av mjölken. Smält matfettet i en stekpanna och häll det i pannkakssmeten. Häll i och bred ut 1 knapp dl smet i pannan till pannkaka. Grädda på medelvärme. Vänd pannkakan när smeten stelnat och grädda andra sidan någon minut. Ta upp och lägg på fat.

Pannkakor med morötter

3 ägg
3 dl dinkelsikt
1/2 dl dinkel fullkorn
1 dl fiberhavregryn
9 dl mjölk
1 1/2 tsk salt
2 finrivna morötter

Vispa mjöl, havregryn och mjölk. Vispa ner äggen och resten av ingredienserna. Stek i panna på båda sidor.

GI-pannkakor

3 ägg
250 g minikeso
3 msk dinkelsikt

Vispa äggen. Häll ned mjölet och vispa. Häll ned keson och vispa lite till. Stek i smör i stekpanna.

Ugnspannkaka med rivna morötter och äpple, 4 port

3 ägg
8 dl lättmjölk
1/2 tsk salt
4 dl siktad dinkelmjöl
2 finrivna morötter
1 finrivet äpple

Smörj en långpanna. Häll ned äggen i en bunke och vispa dessa tillsammans med hälften av mjölken. Tillsätt mjöl och salt och vispa ihop till en slät smet. Vispa ner resten av mjölken, de rivna morötterna och det rivna äpplet. Häll ned i långpannan och grädda på 225 grader i ca 20-30 min.

Bananpannkaka

1 banan
1 ägg
Rapsolja till ugnsformen.

Sätt ugnen på 200 grader. Mosa/mixa bananen, rör i ett ägg. Häll rapsolja i en ugnsform, gärna i glas, se till att botten och en bit upp på kanten får olja på sig. Häll i banan- och äggsmeten. Ugnsbaka den i ca 10-15 minuter. Ta ut och häll av resterande olja. Låt den svalna och njut den sedan med kanel, mosade bär eller fruktsallad.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *