Frölimpa med bönor och kummin

Frölimpa med bönor och kummin

Frölimpa med bönor och kummin

Jag berättade i föregående inlägg om den fantastiska granola med svarta linser jag gjorde tidigare i veckan. Galet gott och något ni inte får missa. Den tar slut på ett kick! Perfekt också att göra på rester från julens gottebord som nötter och torkad frukt. Lina Wallentin bjöd inte bara på recept på granola utan även på flera andra spännande bakverk. Jag bestämde mig snabbt för att baka frölimpa med bönor och kummin. Ångrar mig inte en sekund!

Världens godaste bröd?

Världens godaste bröd?

Älskar det här brödet! Spännande, fantastiskt goda smaker i brödet i kombination med det rostade yttre – gudomligt. Mjukt men ändå knaprigt med riktigt härligt tuggmotstånd från kärnor, frön och bönor. Perfekt att skiva, förvara i frysen och rosta efterhand. Den enda nackdelen jag kan komma på är att brödet inte jäser upp (innehåller som ni ser nedan varken jäst, bikarbonat eller bakpulver) och blir därmed ganska litet och kompakt. Men precis som för granolan får man se till att dubbla satsen när man ändå är på gång. Så grymt gott bröd!

Frölimpa med bönor och kummin, 1 bröd

1 dl torkade mungbönor (90 g)
1 msk kumminfrön
2 dl solrosfrön
1 dl linfrön
1 dl mandel (jag använde mandelmjöl)
2 dl havregryn (70 g)
2 msk chiafrön
3 msk fiberhusk
2 tsk salt
3 dl kallt vatten
1 msk honung
3 msk olivolja

Skölj mungbönorna och lägg dem i blöt över natten eller minst 12 timmar.

Sätt ugnen på 175°C.

Häll av, skölj och låt mungbönorna rinna av väl. Stöt kumminfröna i en mortel. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Tillsätt mungbönorna och blanda runt. Blanda vattnet med honung och olja och häll det över fröblandningen. Rör till en deg, den ska vara ganska tjock. Tryck ut degen i en bakpappersklädd brödform.

Grädda brödet i mitten av ugnen i cirka 1 timme. Passa mot slutet så det inte blir bränt. Låt brödet svalna en kvart innan det stjälps upp. Låt svalna på galler. Låt brödet svalna helt innan det skärs upp.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *