Pasta Bolognese
Köttfärssås och spaghetti kan man tillaga på hur många sätt som helst känns det som. Allt efter smak och tycke. När jag var liten lagade pappa alltid köttfärssås med grädde och senap, mamma lagade köttfärssås med grönsaker (tex paprika) och mycket kryddor (inte starka utan typ basilika, oregano och sådana kryddor). Mattias gillar att ha Arla Creme fraiche paprika/chili i sin köttfärssås. Själv har jag gärna mycket morot och gärna röda linser i min och jag vill koka min lääänge då jag tycker smakerna kommer fram bättre då.
Idag testade jag, för första gången faktiskt, att göra en ”äkta” (verkar finnas enormt många varianter på vad en äkta är dock) köttfärssås Bolognese. WOW, vilka smaker det blev. FANTASTISKT gott!!! Jag låter nog självgod, men det är helt sant, hur gott som helst! Jag tog om inte bara en gång, utan tre!!!
Köttfärssås Bolognese, 8 port
800 g nötfärs
Olivolja till stekning
2 gula lökar
2 klyftor vitlök
1 riven morot
1/4 riven rotselleri
3 msk vetemjöl
2 burkar 400 g hela tomater
1 burk passerade tomater
4 msk tomatpuré
6 msk vinäger
2 msk socker
2 tärning köttbuljong
2 lagerblad
Salt och svartpeppar
Oregano och basilika efter smak
Hacka lök, riv morot och rotselleri och pressa vitlök. Bryn och stek köttfärsen i olivolja. Salta och peppra. Tillsätt hackad lök, riven morot, riven rotselleri och pressad vitlök. Pudra över vetemjöl, blanda och tillsätt resterande ingredienser. Låt köttfärssåsen puttra på spisen i minst 20 minuter, gärna längre. Smaka av med salt och svartpeppar.
Senaste kommentarer