Fetaostpaj
Fredagskvällens middag blev en härligt fräsch fetaostpaj. Helt vegetarsik, inte helt vanligt här hemma hos oss. Mattias brukar ofta vilja ha någon typ av kött, fisk eller fågel i maten i vanliga fall. Gustaf kom inte ens till matbordet (inte hungrig som vanligt), FIlippa pillade bort alla tomater och all lök, då återstod inte mycket kan jag säga. Men hon tog en del av den sallad (gurka, tomater, paprika, avokado och solrosskott) vi hade till pajen så hon blev nog mätt ändå. Det här är en av min och Mattias favoritpajer, vi gör den titt som tätt. Receptet är från en gammal Arla-broschyr från 1995, så den har hängt med ett tag!
Fetaostpaj, 4-6 port
2½ dl vetemjöl (vi brukar ersätta 1 dl vetemjöl med 1 dl grahamsmjöl)
75 g smör
3/4 dl kesella mager kvarg
Fyllning:
2 gula lökar
2 tomater (vi brukar öka antalet, lite beroende på hur stora tomaterna är)
smör
150 g fetaost
Äggstanning:
3 ägg
3 dl gräddmjölk (hälften grädde, hälften mjölk)
½ tsk salt
1 krm svartpeppar
Hacka ihop mjöl och smör till en grynig massa. Tillsätt kesella och arbeta snabbt ihop degen. Tryck ut degen i en pajform. Nagga med en gaffel. Sätt ugnen på 200 grader. Skala löken. Skär lök och tomater i klyftor. Fräs löken mjuk i smör. Vispa ihop ägg, gräddmjölk och kryddor. Förgrädda pajskalet ca 10 min. Varva lök, tomater och ost i pajen. Häll över äggstanningen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 30 min.
Senaste kommentarer