Hemgjord pizza på grillen

Jag älskar pizza! När vi inte orkar laga mat köper vi ganska ofta pizza från pizzerian som ligger typ 2 minuter från oss. Bekvämt, gott och lyxigt! Köpepizza är gott och bekvämt men hemgjord pizza är ofta nästan godare. Gör man dessutom hemgjord pizza på bakstengrillen får man en smakupplevelse i världsklass. Det är lite mer jobb bara att göra hemgjord pizza men har man tiden är det helt klart värt besväret.

Just nu har vi alla förutsättningar för att göra hemgjord pizza och baka den på grillen. Vi har semester, vädret är strålande och vi är pizzasugna! Inget att tveka på alltså.

Hemgjord pizzadeg.

Hemgjord pizzadeg.

Ingredienser till hemlagad pizza.

Ingredienser till hemlagad pizza.

Den här gången gjorde jag allt från grunden – egen pizzadeg, tomatsås och köttfärssås. Jag skar mozarella, rev vanlig grevéost, skar lök, paprika, tomat och champinjoner och tog fram ägg och lufttorkad skinka.

Ogräddad pizza med mozarella och parmaskinka.

Ogräddad pizza med mozarella och parmaskinka.

Ogräddad köttfärspizza.

Ogräddad köttfärspizza.

Fler varianter på samma tema.

Fler varianter på samma tema.

Bara att variera toppingen.

Bara att variera toppingen.

Sedan var det bara att skapa goda pizzor. Våra pizzor idag blev dels pizza med köttfärssås, dels pizza med lufttorkad skinka. I vanliga fall låter jag alla göra sin egen favoritpizza men denna gång valde vi att göra samma till alla, för enkelhets skull. Gillar man inte något är det bara att pilla bort. Sedan delar vi upp den färdiga pizzan allt efter som och äter den varm. Varje pizza tar ca 6-8 minuter, beroende på tjocklek, på grillen. Glöm inte att använda locket för att få upp värmen. Jag hade svårt att avgöra vilken som var min favorit, jag tyckte båda var lika goda.

Äggjonglering!

Äggjonglering!

Förväntansfulla barn!

Förväntansfulla barn!

Det ska bli gott med pizza!

Det ska bli gott med pizza!

Grilldrottningen!

Grilldrottningen!

Har ni inte testat att baka pizza på grillen är det helt klart dags nu!

Köttfärspizza med ägg på grillen.

Köttfärspizza med ägg på grillen.

Grillad och klar!

Grillad och klar!

Färdig parmapizza.

Färdig parmapizza.

Pizzadeg, 4 port

50 g färsk jäst
2 tsk socker
1 tsk salt
1/2 dl olivolja
3 dl vatten
7 dl vetemjöl (gärna vetemjöl special för fluffigare deg)

Blanda jäst, socker, salt, olja och 37 gradigt vatten en bunke. Rör i mjöl. Ta lite i taget och knåda tills degen är fast och elastisk. Jäs degen i bunken under bakduk i cirka 25 minuter. Dela degen på 3-4 bitar och baka ut dem med kavel på mjölat bakbord eller som jag på bakplåtspapper.

Tomatsås

1 finhackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
smör
1 förpackning krossade tomater
2 matskedar tomatpuré
salt, peppar och någon tesked socker
1 msk god balsamvinäger

Fräs lök och vitlök i smör i kastrull någon minut. Häll på krossade tomater och tomatpuré. Krydda med salt, peppar och någon tesked socker. Häll ned balsamvinägern. Låt puttra på spisen minst 30 minuter.

Enkel köttfärssås, 4-5 port

800 g köttfärs
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 morot
4 msk tomatpuré
vatten
salt, peppar, paprikapulver

Bryn köttfärsen i het panna (jag brukar inte använda något extra fett i pannan, det brukar inte behövas). Finhacka lök och riv vitlök och skalad morot. Häll ned lök, vitlök och morot i pannan och låt bryna tillsammans med köttfärsen. Krydda med salt, peppar och paprikapulver efter smak. Häll på tomatpuré och vatten och låt koka, minst 30 minuter. Rör om och fyll på med vatten med jämna mellanrum.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

3 svar

  1. JUNITJEJ skriver:

    Åh, så gott med hemmagjord pizza!

  2. Fröken M skriver:

    Åh va gott !! Jag har aldrig testat att grilla pizza,
    men jag misstänker att det blir GRYMT !
    Vart har du köpt din ”sten” ?
    Kram

  3. Jessica Sundberg skriver:

    Otroligt gott blir det med frasig botten! Vi köpte vår weber-sten och plåt på Bauhaus tror jag. Finns på de flesta välutrustade trädgårdsbutiker som säljer grillar! Vi använder den även i ugnen inne de få gånger jag bakar surdegsbröd, pizza eller typ naan-bröd och inte orkar fixa grillen! Kram!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *