Riktigt god finländsk lakrits

Lakrits från Halva, en av Finlands största lakritstillverkare

Lakrits från Halva, en av Finlands största lakritstillverkare

När jag tänker på lakrits tänker jag på Finland. Kanske hänger det ihop med att vi ofta köpte hem lakrits när vi var åkte kryssning till Finland och Åland när jag var liten. Eller så beror det på att Finland är lakritslandet nummer ett. Här äter man mest lakrits per person i hela världen. Sötlakrits tillverkas och konsumeras i hela världen, saltlakrits säljs och konsumeras mest i de nordiska länderna.

När jag var på Lakritsfestivalen träffade jag på det familjeägda lakritsföretaget Halva som är en av Finlands största lakritstillverkare. De tillverkar och säljer riktigt klassisk finländsk lakrits och en stor del går till export, bland annat till Sverige.

Jag har fått hem några sorter som jag verkligen ser fram emot att få njuta av. Vi har också några vänner från Finland som jag ska bjuda denna lakrits på för att få deras utlåtande.

Lakritsmattor - sötlakrits och saltlakrits.

Lakritsmattor – sötlakrits och saltlakrits.

Jag har redan huggit in på Salmiakmattan äkta original. Riktigt mjuk lakrits med en tydlig och god saltlakritssmak. Den finns också i varianten Lakritsmatta med traditionell smak.

Fylld lakrits.

Fylld lakrits.

Fylld lakrits är vanligt i Finland. Jag fick hem Täytelaku och Lakurieha som båda är just fylld lakrits med olika smaker som hallon, kola, mint och choklad.

Old time licorice, tillverkad enligt samma recept sedan 1931.

Old time licorice, tillverkad enligt samma recept sedan 1931.

En riktig klassiker är Old Time Licorice, en gammaldags lakrits som Halva har tillverkat enligt samma recept sedan 1931.

Mjuk lakrits i kartong.

Mjuk lakrits i kartong.

Halva har också en mjuk lakrits som säljs i kartong, Original Finnish soft licorice och den smaksatta Finnish soft strawberry licorice. Jordgubbsvarianten har jag ätit flera gånger förut. Den har en frisk jordgubbssmak och är omtyckt även av de som inte är några stora lakritsfantaster.

Sockerfri lakrits.

Sockerfri lakrits.

Det finns även en sockerfri lakrits för de som är diabetiker eller vill hålla igen lite på kalorierna, Sugar free licorice. Den är smaksatt med stevia.

Bara att hugga in på allt det goda!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *