Ljuvligt doftande hem
Finns det något härligare än ett hem fyllt av doften från nybakta bullar? Ja, det skulle i så fall vara smaken av den fortfarande varma, välsmakande bullen då!
När jag frostade av frysen i helgen insåg jag till min förskräckelse att förrådet av bullar ekade väldigt tomt. Det fanns några överblivna lussebullar i en påse men vanliga kanel- och vaniljbullar fanns det inte många kvar av. Jag ska vara ledig med barnen i veckan som kommer, det är påsklov här i Stockholm, och då är det väldigt gott att njuta av en och annan bulle.
Ett bullbak stod därför på schemat. Självklart valde jag att baka min personliga favorit, vaniljbullar. Kanelbullar är också gott, men det är nåt speciellt just med vaniljsmaken tycker jag. Givetvis kan man göra andra varianter som choklad-, kola-, kardemummafyllning etc, men klassikerna går hem hos de flesta och därmed det bästa att ha hemma.
Vilken är din favoritbulle?
Vaniljbullar, ca 30 st
Ingredienser
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
2 tsk mald kardemumma
ca 13 dl vetemjöl
Fyllning
100 g smör eller margarin
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
Ägg till pensling och pärlsocker till garnering
Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i degbunken och tillsätt litet av degspadet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degspadet. Tillsätt saltet, sockret, kardemumman och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter, Låt jäsa under duk till dubbel storlek, 20-30 minuter.
Blanda samman margarin, socker och vaniljsocker till fyllningen. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 2 delar. Kavla varje del till en rektangulär platta. Bred på fyllningen. Rulla samman och skär i bitar. Låt jäsa under duk i 30 minuter.
Sätt ugnen på 250º. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda kanelbullarna mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler.
Senaste kommentarer