Ljuvligt doftande hem

Vaniljbullar på jäsning

Vaniljbullar på jäsning

Finns det något härligare än ett hem fyllt av doften från nybakta bullar? Ja, det skulle i så fall vara smaken av den fortfarande varma, välsmakande bullen då!

Vaniljfyllda vetebullar toppade med pärlsocker.

Vaniljfyllda vetebullar toppade med pärlsocker.

När jag frostade av frysen i helgen insåg jag till min förskräckelse att förrådet av bullar ekade väldigt tomt. Det fanns några överblivna lussebullar i en påse men vanliga kanel- och vaniljbullar fanns det inte många kvar av. Jag ska vara ledig med barnen i veckan som kommer, det är påsklov här i Stockholm, och då är det väldigt gott att njuta av en och annan bulle.

Vad gömmer sig under bakduken?!

Vad gömmer sig under bakduken?!

Gyllenbruna och underbart doftande nybakta bullar!

Gyllenbruna och underbart doftande nybakta bullar!

Ett bullbak stod därför på schemat. Självklart valde jag att baka min personliga favorit, vaniljbullar. Kanelbullar är också gott, men det är nåt speciellt just med vaniljsmaken tycker jag. Givetvis kan man göra andra varianter som choklad-, kola-, kardemummafyllning etc, men klassikerna går hem hos de flesta och därmed det bästa att ha hemma.

Det bästa av allt - lyckan  att få provsmaka härligheten!

Det bästa av allt – lyckan att få provsmaka härligheten!

Vilken är din favoritbulle?

Vaniljbullar, ca 30 st

Ingredienser
150 g smör eller margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 1/2 dl strösocker
2 tsk mald kardemumma
ca 13 dl vetemjöl

Fyllning
100 g smör eller margarin
1 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker

Ägg till pensling och pärlsocker till garnering

Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i degbunken och tillsätt litet av degspadet. Rör tills jästen löst sig. Tillsätt resten av degspadet. Tillsätt saltet, sockret, kardemumman och 2/3 av mjölet. Arbeta degen blank och smidig. Tillsätt ytterligare mjöl och arbeta degen tills den släpper bunkens kanter, Låt jäsa under duk till dubbel storlek, 20-30 minuter.

Blanda samman margarin, socker och vaniljsocker till fyllningen. Tag upp degen på mjölat bakbord och knåda den smidig. Dela degen i 2 delar. Kavla varje del till en rektangulär platta. Bred på fyllningen. Rulla samman och skär i bitar. Låt jäsa under duk i 30 minuter.

Sätt ugnen på 250º. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Strö på pärlsocker. Grädda kanelbullarna mitt i ugnen 8-10 minuter. Låt svalna på galler.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *