Rostad sötpotatissoppa med linser

Vädret den senaste tiden och diverse sjukdomar i familjen har som sagt bjudit in till att laga värmande soppor och grytor. Jag lagade en fantastiskt god sötpotatissoppa för någon vecka sedan med mustig och mättande smak och härliga färger. Receptinspiration från Allt om mat. Den här måste ni testa! MUMS!

Rostad sötpotatissoppa med linser, 4 port
650 g sötpotatis
1 gul lök
30 g färsk ingefära
5 vitlöksklyftor
2 tsk mald spiskummin
1 tsk mald gurkmeja
1 tsk mald koriander
2 msk rapsolja
1 l vatten
1 burk kokosmjölk (400 ml)
3 grönsaksbuljongtärningar
2 msk pressad citron
0,5 tsk salt
1,5 dl röda linser
Garnering: Rostade pumpakärnor
Serveras med ett gott bröd
Sätt ugnen på 225°. Skala och grovhacka sötpotatis, lök och ingefära. Lägg rotfrukterna och de hela, oskalade vitlöksklyftor på en plåt. Strö över spiskummin, gurkmeja och koriander. Ringla över olja och blanda om.
Tillaga mitt i ugnen i ca 30 min tills allt är mjukt och har fin färg. Ta ut och låt svalna något. Ta bort skalen från vitlöksklyftorna.
Koka linserna mjuka i lättsaltat vatten ca 15 min. Häll av och skölj dem i kallt vatten.
Lägg de rostade grönsakerna och linserna i en mixer. Tillsätt vatten och kokosmjölk, spara några msk till garnering, och mixa slätt. Häll soppan i en gryta. Tillsätt buljongtärningar och citronsaft och krydda med salt. Låt soppan sjuda utan lock i ca 5 min.
Häll soppan i skålar. Toppa med resterna av kokosmjölken samt rostade pumpakärnor och servera med ett gott bröd.
Senaste kommentarer