Saffran- och apelsinkyckling
Åh, vilken fantastisk maträtt vi avslutade veckan med hemma. En ljuvlig saffran- och apelsinkyckling som serveras med ris. Vilka fantastiska dofter och smaker denna nyttiga, goda gryta har. Smakrik och värmande och bara helt magiskt! Passar både fest och vardag. Jag lagade till min kyckling i Crock Pot men det går lika bra i en gryta eller stekpanna på spisen.
Jag använder mig till denna gryta av kycklingdelar med ben, den här gången kycklingklubbor. Kycklingdelar med ben ger en mer smakrik gryta. Det går självklart att använda kycklingfilé men tillsätt då lite kycklingfond eller kycklingbuljong för att få den där riktigt mustiga smaken.
Saffran- och apelsinkyckling, 4 port
Ca 1 kg Kycklingklubbor
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
3 apelsiner
1 citron
1 tsk citronzest
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk paprikapulver
1 tsk curry
½ g saffran
Salt, peppar
smör eller olja för stekning
Tina kycklingen om ni använder fryst kyckling. Skiva lök och vitlök tunt. Skölj citronen och riv ca 1 tsk zest. Pressa apelsiner och citron i en skål/bunke. Det gör inget om fruktkött kommer med. Sätt Crock Pot-grytan på spisen för de modeller som klarar detta. Använd annars en stekpanna på spisen. Lägg i kycklingen i grytan med lite olja. Stek runt om tills kycklingen fått ordentlig färg. Lyft ut kycklingen. Häll ned lite mer olja. Tillsätt tomatpurén och fräs den några minuter. Häll ned lök och vitlök och stek tills den blir glansig. Tillsätt gurkmeja, paprikapulver, curry, saffran, zest, apelsin- och citronsaft. Lägg ned kycklingen. Salta och peppra efter behag. Sätt tillbaka grytan på tillagningsenheten och lägg på locket. Låt gå 4 timmar på låg värme.
Smaka av med mer kryddor. Garnera med persilja och servera med ris.
Senaste kommentarer