Saffran- och apelsinkyckling

Saffran- och apelsinkyckling
Saffran- och apelsinkyckling

Åh, vilken fantastisk maträtt vi avslutade veckan med hemma. En ljuvlig saffran- och apelsinkyckling som serveras med ris. Vilka fantastiska dofter och smaker denna nyttiga, goda gryta har. Smakrik och värmande och bara helt magiskt! Passar både fest och vardag. Jag lagade till min kyckling i Crock Pot men det går lika bra i en gryta eller stekpanna på spisen.

Ingredienser som behövs till min goda kycklinggryta.
Ingredienser som behövs till min goda kycklinggryta.
Låt gå 4 timmar på låg eller 2 timmar på hög.
Låt gå 4 timmar på låg eller 2 timmar på hög.
Grytan är klar att serveras.
Grytan är klar att serveras.

Jag använder mig till denna gryta av kycklingdelar med ben, den här gången kycklingklubbor. Kycklingdelar med ben ger en mer smakrik gryta. Det går självklart att använda kycklingfilé men tillsätt då lite kycklingfond eller kycklingbuljong för att få den där riktigt mustiga smaken.

Smaklig spis!
Smaklig spis!

Saffran- och apelsinkyckling, 4 port

Ca 1 kg Kycklingklubbor
2 gula lökar
3 vitlöksklyftor
1 msk tomatpuré
3 apelsiner
1 citron
1 tsk citronzest
1 tsk gurkmeja
1/2 tsk paprikapulver
1 tsk curry
½ g saffran
Salt, peppar
smör eller olja för stekning

Tina kycklingen om ni använder fryst kyckling. Skiva lök och vitlök tunt. Skölj citronen och riv ca 1 tsk zest. Pressa apelsiner och citron i en skål/bunke. Det gör inget om fruktkött kommer med. Sätt Crock Pot-grytan på spisen för de modeller som klarar detta. Använd annars en stekpanna på spisen. Lägg i kycklingen i grytan med lite olja. Stek runt om tills kycklingen fått ordentlig färg. Lyft ut kycklingen. Häll ned lite mer olja. Tillsätt tomatpurén och fräs den några minuter. Häll ned lök och vitlök och stek tills den blir glansig. Tillsätt gurkmeja, paprikapulver, curry, saffran, zest, apelsin- och citronsaft. Lägg ned kycklingen. Salta och peppra efter behag. Sätt tillbaka grytan på tillagningsenheten och lägg på locket. Låt gå 4 timmar på låg värme.

Smaka av med mer kryddor. Garnera med persilja och servera med ris.


Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *