Världens godaste vegetariska lasagne
Förra veckan lagade jag Världens godaste vegetariska lasagne a la PT-Fia. Livet kom emellan så vi fick stoppa in lasagnen i frysen. Ganska lämpligt ändå att det var just lasagne då lasagne är en perfekt maträtt att frysa, hel eller i matlådor. Vad passar inte bättre än att mumsa i sig denna just idag, måndag och för många meat-free-monday.
Visst är det rätt kaxigt och modigt (i positiv bemärkelse menar jag) av en så stor influencer att sticka ut hakan och kalla sin maträtt för världens godaste? Vad är egentligen världens godaste? Har hon testat alla vegolasagne i hela världen och den här var bäst, hihi?! Smak är ju dessutom subjektivt. Som micro-influencer vet jag att kallar man något för världens godaste får man många extra klick. Det är ofta bara något man skriver, och är det inte för att få fler klick är det för att man själv gillar något lite extra. Men idag var det upp till bevis!
Ska bara lägga till att efter en snabb google-sökning visar det sig att det inte alls är PT-Fia som skapat denna rätt. Finns i identisk form på bland annat ICA och Mitt Kök. Kanske en länk hade varit lämpligt?
Oavsett upphovsmakare. Åter till denna lasagne. Gick riktigt lätt och snabbt att göra. Och smaken? Är det världens godaste vegetariska lasagne? Helt ärligt har jag faktiskt ingen aning. Den var i vilket fall helt oemotståndligt fräsch och god. Inte alls så där tung och mastig som ”vanlig” lasagne kan vara. Perfekt sälta från osten, perfekt sötma från tomatsåsen, underbart krisp från de rostade pumpakärnorna och mjuka härliga lasagneplattor. Den här rätten kommer vi garanterat laga till flera gånger. Både till vardags och fest.
Världens godaste vegetariska lasagne, 4 port
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
1 paket färska lasagneplattor (à 200 g)
3 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
1 tsk flytande honung
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk hackad färsk timjan (eller 1 tsk torkad timjan, för 4 portioner)
4 dl vatten
200 g fryst bladspenat
2 halloumiost (à 200 g)
1 1/2 dl pumpakärnor (gärna rostade)
1 1/2 dl riven prästost
salt och svartpeppar
ev färsk timjan till garnering
Sätt ugnen på 225°C. Skala, dela och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök mjuk i olja utan att de tar färg, ca 3 minuter. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, honung, buljongtärning, timjan och vatten. Koka på medelvärme utan lock ca 5 minuter. Tillsätt spenaten och låt koka ytterligare ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Skär halloumin i tunna skivor. Varva tomatsås, lasagneplattor, pumpakärnor och halloumi i en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm. Börja och avsluta med tomatsås. Strö över riven ost. Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter. Garnera ev med timjan.
Senaste kommentarer