Världens godaste vegetariska lasagne

Världens godaste vegetariska lasagne
Världens godaste vegetariska lasagne

Förra veckan lagade jag Världens godaste vegetariska lasagne a la PT-Fia. Livet kom emellan så vi fick stoppa in lasagnen i frysen. Ganska lämpligt ändå att det var just lasagne då lasagne är en perfekt maträtt att frysa, hel eller i matlådor. Vad passar inte bättre än att mumsa i sig denna just idag, måndag och för många meat-free-monday.

Visst är det rätt kaxigt och modigt (i positiv bemärkelse menar jag) av en så stor influencer att sticka ut hakan och kalla sin maträtt för världens godaste? Vad är egentligen världens godaste? Har hon testat alla vegolasagne i hela världen och den här var bäst, hihi?! Smak är ju dessutom subjektivt. Som micro-influencer vet jag att kallar man något för världens godaste får man många extra klick. Det är ofta bara något man skriver, och är det inte för att få fler klick är det för att man själv gillar något lite extra. Men idag var det upp till bevis!

Helt galet god!
Helt galet god!

Ska bara lägga till att efter en snabb google-sökning visar det sig att det inte alls är PT-Fia som skapat denna rätt. Finns i identisk form på bland annat ICA och Mitt Kök. Kanske en länk hade varit lämpligt?

Oavsett upphovsmakare. Åter till denna lasagne. Gick riktigt lätt och snabbt att göra. Och smaken? Är det världens godaste vegetariska lasagne? Helt ärligt har jag faktiskt ingen aning. Den var i vilket fall helt oemotståndligt fräsch och god. Inte alls så där tung och mastig som ”vanlig” lasagne kan vara. Perfekt sälta från osten, perfekt sötma från tomatsåsen, underbart krisp från de rostade pumpakärnorna och mjuka härliga lasagneplattor. Den här rätten kommer vi garanterat laga till flera gånger. Både till vardags och fest.

Lasagne med halloumi, spenat och pumpakärnor.
Lasagne med halloumi, spenat och pumpakärnor.

Världens godaste vegetariska lasagne, 4 port

1 gul lök
1 vitlöksklyfta
1 msk rapsolja
1 paket färska lasagneplattor (à 200 g)
3 msk tomatpuré
500 g krossade tomater
1 tsk flytande honung
1 grönsaksbuljongtärning
2 msk hackad färsk timjan (eller 1 tsk torkad timjan, för 4 portioner)
4 dl vatten
200 g fryst bladspenat
2 halloumiost (à 200 g)
1 1/2 dl pumpakärnor (gärna rostade)
1 1/2 dl riven prästost
salt och svartpeppar
ev färsk timjan till garnering

Sätt ugnen på 225°C. Skala, dela och finhacka lök och vitlök. Fräs lök och vitlök mjuk i olja utan att de tar färg, ca 3 minuter. Tillsätt tomatpuré, krossade tomater, honung, buljongtärning, timjan och vatten. Koka på medelvärme utan lock ca 5 minuter. Tillsätt spenaten och låt koka ytterligare ca 5 minuter. Smaka av med salt och peppar. Skär halloumin i tunna skivor. Varva tomatsås, lasagneplattor, pumpakärnor och halloumi i en ugnssäker form, ca 20 x 30 cm. Börja och avsluta med tomatsås. Strö över riven ost. Ställ in i mitten av ugnen ca 20 minuter. Garnera ev med timjan.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *