Självklart en pumpalykta till Halloween
På lördag är det den amerikanska högtid (den har dock sitt ursprung på Irland och delvis i Skottland) vi har börjat fira även i Sverige – Halloween. 1997 började firandet uppmärksammas av svenska tidningar och i övriga detaljhandeln. Under de följande åren och in på 2000-talet ökade fenomenet mer och mer och nu är firandet helt etablerat! En Halloweentradition bland barn är att klä ut sig i spökkostymer och gå runt i kvarteret för att be grannarna om bus eller godis. Det ordnas också Halloween-fester för alla åldrar med läskig mat av olika slag (tips kommer på bloggen under veckan). Självklart ska man ha en pumpalykta till Halloween.
Förra årets lykta blev en succé och succéer är till för att upprepas. Jag köpte en lite mindre pumpa i år. Den var ojämn i botten så jag tog helt enkelt bort hela bottendelen och ställde pumpan på ett glasfat istället. Ta till vara pumpakärnor och gräv ut fruktköttet med sked. Sedan är det bara att skära ut hatt, näsa, ögon och mun. Jag gjorde det utan mall i år. I med ett värmeljus och tadaa – Klar! Nja, blev inte lika bra som i fjol men det får duga.
Pumpakärnorna sköljde jag av, lät torka, la på ett ugnssäkert fat, tog på salt och paprikapulver och in i ugnen på ca 200 grader i 10-15 minuter eller tills de får lite färg och blir knapriga och goda. Lägg upp i en fin skål och låt svalna. Ät och njut! Hur gott som helst.
Pumpalykta
1 pumpa
1 bra vass kniv
Ev. papper och penna
Skär toppen av pumpan och gröp ur innanmätet. Skära ut ögon, ev näsa och mun på fri hand eller rita en mall på ett papper som du sedan nålar fast på pumpan. Tryck sedan med en liten kniv längst konturerna så att mönstret markeras på pumpan. Därefter är det bara att skära ut motivet.
Så kul! Många år sen jag fixade en pumpa, men skulle va kul att göra det igen 🙂