Sprängfyllt med näring
Jag älskar groddar och skott. Mina favoriter är böngroddar och solrosskott. Groddar och skott har en fantastiskt god smak. De passar utmärkt i en sallad eller på smörgåsen. Som bonus ger dessa små rackare dessutom otroligt mycket näring. De innehåller massor av olika vitaminer, mineraler, nödvändiga fettsyror, enzymer och protein. Tyvärr tycker jag groddar och skott är lite väl dyra att köpa i affären. En förpackning på lite drygt 100 gram kostar runt 20 kronor och en sån förpackning tar slut i ett nafs hemma hos mig. Nu har jag dock precis upptäckt att groddar och skott enkelt kan groddas hemma.
För ett par veckor sedan köpte jag hem en liten groddburk via en affär på nätet. Den visade sig vara en bra investering för oss som gillar groddar och vill ha en egen liten odling. Groddar är oftast gjorda av frön eller spannmål, men kan också vara bönor, linser eller nötter. Groddningen går till så att man mäter upp rätt mängd frön. Mängden varierar mellan olika sorters frön. Fröna placeras i ett såll och sköljs noggrant. De blötläggs sedan upp till 12 timmar och sköljs ordentligt igen. Därefter lägger man fröna i groddburken och placerar den på ett ljust ställe i rumstemperatur. De måste sedan vattnas två gånger om dagen i fyra till sex dagar. Sedan har man färdiga groddar!
Skott görs oftast av ärtor eller solrosfrön med skal. De tar lite längre tid och planteras i jord efter att de groddat. Groddarna utvecklas efter några dygn till skott och är sedan redo att ätas.
Mina favoriter är alltså böngroddar och solrosskott. Med böngroddar avser man för det mesta groddar från mungbönor. Det säjs vara en perfekt nybörjargrodd som de flesta gillar smaken på. För att göra solrosskott används hela solrosfrön med skal för optimal näring.
Hittills har jag bara hunnit med ett försök med groddningsburken. Jag började med att grodda just böngroddar. Tyvärr tog jag på tok för stor mängd mungbönor, 1 dl, med tanke på burkens storlek vilket hämmade tillväxten av groddarna. Men jag fick en känsla för hur lätt och smidigt det är och har nu därför startat försök nummer två, denna gång med 2 msk bönor. Vi får hoppas på bättre lycka denna gång och självklart kommer jag hålla er uppdaterade med hur odlingen framskrider!
Senaste kommentarer