Sundare digitala vanor

I samarbete med frilansskribent Anna Johansson

Var och varannan person skulle nog svara ”ja” på frågan: spenderar du för mycket tid på mobilen?  Vi blir allt mer beroende av våra digitala enheter och det blir svårare för oss att koppla av från arbeten och andra åtagande när man ständigt är nåbar. Och det är en svår vågskål när vi även använder mobiler och datorer för roliga saker och underhållning.

Sundare digitala vanor

Bildkälla: Unsplash

Hur ska man göra för att skapa sundare skärmvanor? Det är faktiskt inte så svårt. Allt som krävs är beslutsamhet och en stor dos disciplin.

Fast skärmtid
Det första man ska göra är att bestämma hur mycket skärmtid man ska ha. Sätt en stopptid, exempelvis att du slutar använda mobilen och surfplattan efter klockan 21 varje kväll. Sätt en maxtid, exempelvis att du bara ska spendera sammanlagt två timmar på sociala medier, skrolla flöden eller spela spel. Det kommer kanske att vara jobbigt i början, men när du har vant dig kommer du att njuta mer av din internettid. Du kommer tycka att det är roligare att prata med vännerna på Facebook och gå igenom alla nya bilder och videos på Instagram. Det blir extra kul att hitta en ny favorit i virrvarret av spelsajter. Det kommer att ha hunnit komma ut nya spel och erbjudanden och det blir en överraskning att gå igenom och jämföra alla nyheter som har hunnit komma medan du gjorde annat.

Kommunikation i lagom dos
Bestäm dig för hur ofta du ska vara tillgänglig. Vi behöver inte vara nåbara hela tiden, även om det kanske känns som det. Du behöver bara ha koll på din arbetsmejl under dina arbetstimmar. Du måste inte svara på alla kommentarer och DM så fort de kommer. Du behöver inte lägga din tid på att vara alla andra till lags.

 

Sundare digitala vanor

Bildkälla: Unsplash

Stäng också av notiserna på sociala medier. Du behöver inte höra ett ”pling” varje gång någon gillar något du har lagt ut.

Skippa fotograferandet
Enligt en undersökning om svenskarnas internetvanor visade det sig att Instagram är den mest använda sociala medie-tjänsten. Och samtidigt som att det är en rolig tjänst kan den vara stressande. Dels tittar man lätt för mycket på vad andra gör, och dels kan det bli stressande att lägga ut bilder från sin dag, varje dag. Vi behöver faktiskt inte dokumentera allt vi gör om dagarna och man behöver inte fota träningsskorna innan löprundan eller maten innan man äter den.

Gör något annat
Det är mycket man skulle vilja göra, men som lämnas ogjort till fördel för mobilen och surfplattan. Men om man verkligen vill försöka dra ned på sina digitala vanor finns det flera sätt man kan hålla sig sysselsatt på. Varför inte ta och läsa en riktig bok? Om du har tid att skrolla igenom nyheterna varje kväll har du tid att läsa en vanlig bok. Bristen på tid är bara en usel ursäkt. Det kan också vara ett bra tillfälle för att bara prata med varandra och planera för kommande resor eller andra roliga saker man kan hitta på – utan att titta på vad ”alla andra gör”.

 

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.