Supergod filmjölkslimpa

Oj vad jag har bakat senaste månaden. Det jag framför allt har bakat är en supergod filmjölkslimpa. Receptet är från Clarion hotels vars hembakta bröd har blivit en riktig favorit bland hotellgästerna. Jag själv kontaktade dom och fick receptet. Det är en mjuk och saftig limpa fylld med smak från rågkross, vetekross, vetemjöl, russin och solrosfrön. Mina barn var förut storkonsumenter av köpesirapslimpa men nu ratar dom sirapslimpan och ber mig istället att baka ”mitt” bröd. Vem är jag att säga nej när barnen efterfrågar hembakt, nyttigt bröd?!
Brödet kräver sin planering. Helst ska man blanda ihop rågkross, vetekross och filmjölk och låts detta stå över natten så att krossen mjuknar och smakerna kommer fram bättre men i nödfall går det lika bra att baka samma dag.

Jag tycker att russinen tillför tillräcklig sötma men vill man ha ett sötare bröd kan man tillsätta cirka 1 dl mörk sirap för en sötare och fylligare smak. Jag har bytt ut filmjölken mot vaniljyoghurt och solrosfrön mot pumpakärnor, båda har funkat toppen! Jag jobbar lite utifrån devisen man tager vad man haver.
Det här brödet måste ni testa! Det kommer bli en succé!
Clarion hotels filmjölkslimpa
5 dl filmjölk
3 dl vetemjöl
2 dl vetekross
2 dl rågkross
60 g kärnfria russin
25 g solrosfrön
1 msk bikarbonat
1 tsk salt
Blanda alla ingredienser förutom vetemjöl och bikarbonat i en bunke. Täck bunken och ställ den i kylen över natten så att krossen hinner mjukna.
Sätt ugnen på 150 grader.
Rör ihop vetemjölet och bikarbonatet i en skål. Tillsätt blandningen till de kalla ingredienserna från kylen och rör om tills allt är väl blandat. Smörj en brödform eller lägg bakplåtspapper i formen och lägg i smeten. Grädda brödet längst ner i ugnen i cirka 90 minuter.
Låt brödet svalna innan du skär upp det.
Senaste kommentarer