Den fräschaste halloumiburgaren någonsin
Vi har ätit och druckit så mycket gott under våra tre veckor till sjöss. Jag kommer i flera inlägg framöver ge tips på hur vi tänkte kring mat och planeringen av denna samt ge tips på enkla och goda rätter att laga ombord. Tänket och recepten fungerar lika bra i husvagn, sommarstuga som på båt. Den allra första rätten jag vill tipsa om är den fräschaste halloumiburgaren någonsin.
I vanliga fall grillar vi nästan alltid hemgjorda hamburgare och de är verkligen magiskt goda. Men variation förnöjer och här träffade vi verkligen rätt. Vi tyckte alla de var så goda att vi köpte mer halloumi och mer hamburgerbröd och lagade samma rätt redan dagen efter. Sedan lagade vi den igen så fort vi kom hem, haha! En storfavorit med andra ord.
Man behöver inte vara vegetarian för att älska den här varianten på hamburgare. Den cypriotiska osten halloumi är perfekt att steka eller grilla och lägga i hamburgerbröd med fräscha tillbehör. Vi valde att grilla då det är ett enkelt sätt att laga mat ombord. Många tillagar osten fel, dvs skär i skivor eller delar den på mitten för att sedan steka eller grilla den. Gör inte så. Osten ska stekas eller grillas hel. Sedan skär man osten i bitar. På så sätt blir den verkligen mjuk och krämig.
Receptet jag bjuder på är en fantastiskt god burgare med rostat hamburgerbröd, tzatziki, isbergssallad, tomat, rödlök och gyllenbrun krämig halloumi. Vi valde för enkelhetens skull att köpa färdig tzatziki, men hemgjord slår den köpta med hästlängder.
Halloumiburgare, 8 burgare
8 hamburgerbröd
600 g halloumi (3 förpackningar a 200 g styck)
Tzatziki
Blad från isbergssallad
Skivad tomat
Skivad rödlök
Tzatziki:
2 dl grekisk yoghurt
1/2 gurka
2 pressade vitlöksklyftor
Hackad dill (valfritt)
Olivolja
Salt
Skala och riv gurkan grovt. Pressa vätskan ur gurkan och blanda den med yoghurt, hackad dill, pressade vitlöksklyftor och lite olivolja. Smaka av med salt. Ställ kallt till servering.
Skiva tomat och rödlök och lossa blad från isbergssalladen. Rosta hamburgerbrödet på grillen till en fin rostad yta.
Montera ihop din goda halloumiburgare.
Senaste kommentarer