Den fräschaste halloumiburgaren någonsin

Vi har ätit och druckit så mycket gott under våra tre veckor till sjöss. Jag kommer i flera inlägg framöver ge tips på hur vi tänkte kring mat och planeringen av denna samt ge tips på enkla och goda rätter att laga ombord. Tänket och recepten fungerar lika bra i husvagn, sommarstuga som på båt. Den allra första rätten jag vill tipsa om är den fräschaste halloumiburgaren någonsin.

Premiär för att grilla halloumi.

Premiär för att grilla halloumi.

I vanliga fall grillar vi nästan alltid hemgjorda hamburgare och de är verkligen magiskt goda. Men variation förnöjer och här träffade vi verkligen rätt. Vi tyckte alla de var så goda att vi köpte mer halloumi och mer hamburgerbröd och lagade samma rätt redan dagen efter. Sedan lagade vi den igen så fort vi kom hem, haha! En storfavorit med andra ord.

Halloumiburgare var så gott att vi valde att laga till det igen dagen efter!

Halloumiburgare var så gott att vi valde att laga till det igen dagen efter!

Man behöver inte vara vegetarian för att älska den här varianten på hamburgare. Den cypriotiska osten halloumi är perfekt att steka eller grilla och lägga i hamburgerbröd med fräscha tillbehör. Vi valde att grilla då det är ett enkelt sätt att laga mat ombord. Många tillagar osten fel, dvs skär i skivor eller delar den på mitten för att sedan steka eller grilla den. Gör inte så. Osten ska stekas eller grillas hel. Sedan skär man osten i bitar. På så sätt blir den verkligen mjuk och krämig.

Den jobbiga väntan på att maten ska bli klar!

Den jobbiga väntan på att maten ska bli klar!

Receptet jag bjuder på är en fantastiskt god burgare med rostat hamburgerbröd, tzatziki, isbergssallad, tomat, rödlök och gyllenbrun krämig halloumi. Vi valde för enkelhetens skull att köpa färdig tzatziki, men hemgjord slår den köpta med hästlängder.

Halloumiburgare

Halloumiburgare

Halloumiburgare igen! Fräscht och gott!

Halloumiburgare igen! Fräscht och gott!

Halloumiburgare, 8 burgare

8 hamburgerbröd
600 g halloumi (3 förpackningar a 200 g styck)
Tzatziki
Blad från isbergssallad
Skivad tomat
Skivad rödlök

Halloumi:

Se till att grillen är riktigt varm och att gallret är ordentligt rengjort. Smuts på gallret kan göra så att osten bränner fast. Torka av osten med hushållspapper. Pensla eller smörj gallret med olivolja precis innan du lägger på den hela osten. Oljan gör att osten lossnar lättare från gallret. Smörj gärna lite på osten också. Vänd osten när den börjar få färg. Vänd sedan lite då och då. Totalt ska den ligga ca 20 minuter. Använd gärna tång eller gaffel och en stekspade när osten ska vändas. När osten är klar, skär den i skivor.

Tzatziki:

2 dl grekisk yoghurt
1/2 gurka
2 pressade vitlöksklyftor
Hackad dill (valfritt)
Olivolja
Salt

Skala och riv gurkan grovt. Pressa vätskan ur gurkan och blanda den med yoghurt, hackad dill, pressade vitlöksklyftor och lite olivolja. Smaka av med salt. Ställ kallt till servering.

Skiva tomat och rödlök och lossa blad från isbergssalladen. Rosta hamburgerbrödet på grillen till en fin rostad yta.

Montera ihop din goda halloumiburgare.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *