Dags att fira våffeldagen
God långfredag på er! Idag är det inte vilken långfredag som helst utan i år sammanfaller den med årets smaskigaste dag – Våffeldagen. Vi firade den redan igår med hemgjord tomatsoppa pimpad med risoni och korv och ett helt kompani våfflor. 5 våfflor per person!!! Är det våffeldagen så är det! Självklart hederliga klassiska våfflor gjorda på smör och mjöl. Vispgrädde och sylt är givna tillbehör. Fantastiskt gott!
Hur firar du våffeldagen?
För er som vill äta nyttigare våfflor av olika anledningar kan jag rekommendera dinkelvåfflor, proteinvåfflor, morotsvåfflor eller bananvåfflor.
Våfflor, ca 10 laggar
100 g smör
2 1/2 dl kolsyrat vatten
1 dl fullkornsdinkel
2 1/2 dl dinkelsikt
2 dl lättmjölk
2 tsk bakpulver
Smält smöret. Rör samman vattnet, mjölet, mjölken och bakpulvret till en slät smet. Tillsätt det avsvalnade smöret. Grädda i ett varmt och smörat våffeljärn.
Tomatsoppa, 4 port
1 gul lök
400 g krossade tomater
1 dl vatten
1 dl vispgrädde/mjölk/naturell yoghurt
1 grönsaksbuljongtärning
salt och peppar
Hacka den gula löken fint. Fräs i lite smör i kastrull. Tillsätt vatten, krossad tomat och buljongtärning. Låt puttra ca 10 minuter. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt grädde/mjölk/yoghurt. Mixa soppan slät med handmixer/mixer. Blanda gärna ner kokt korv och kokt risoni för mer matig soppa.
Senaste kommentarer