Hembakade semlor

I helgen gjorde jag hembakade semlor. Jag älskar semlor i alla dess former! Jag har bakat förut men det var länge sedan. Jag stödjer gärna våra lokala bagerier och låter dom göra jobbet åt mig några gånger per år. Men jag ville i alla fall göra ett uppdaterat försök och det blev supergott! Inte bageriklass men luftiga bullar, god mandelmassa och fin grädde. Mitt tips är att ha rumstempererade ingredienser och låta jäsningen ta sin tid. Då blir resultatet som bäst!

Jag hade tyvärr inget florsocker hemma så de blev inte så ”semliga” till utseendet men goda blev de!
Semlor, 8-10 stycken
25 g jäst
1,5 dl mjölk
75 g tärnat rumstempererat smör
0,75 dl strösocker
1 ägg
1 krm salt
0,5 msk stött kardemumma
Ca 6 dl vetemjöl
Ägg till pensling
Fyllning
Ca 200 g mandelmassa
Mjölk
3-4 dl vispgrädde
Florsocker
Värm mjölk och kardemumma till 37°, fingervarmt. Lös upp jästen med lite av kardemummamjölken. Tillsätt resten av kardemummamjölken och övriga ingredienser. Knåda till en smidig deg. Låt jäsa under bakduk i 40 min. Stjälp ut degen ur bunken. Forma till 8-10 bullar.
Jäs bullarna på ugnsplåt under bakduk i 30 min. Pensla sedan med uppvispat ägg. Grädda bullarna mitt i ugnen 225° i 8-10 min. Låt svalna.
Riv mandelmassa på ett rivjärn. Skär av ett lock på bullen och gräv en grop i bullarna. Blanda bullinnankråmet med den rivna mandelmassan. Tillsätt mjölk till önskad konsistens. Fyll semlorna med fyllningen.
Vispa grädde och klicka eller spritsa grädden på semlorna. Lägg på bullens lock. Pudra florsocker över.
Senaste kommentarer