Billig och god fisksoppa
I veckan kom den efterlängtade augustilönen. Plånboken gapar ofta tom så här efter sommarens semester och äventyr. Jag kan tala om att sommaren i alla fall lämnat tydliga spår i min ekonomi. Detta trots att vi ”bara” semestrat på Åland och inom Sverige. Bensin, båt- och tågavgifter, inträden, mat och dricka, boende etc är inte billigt för en familj som oss på fyra personer. Filippa är dessutom 12 år och i många fall gäller vuxenpriser för henne. Har man ont om pengar får man försöka dra in där man kan. Mat kan man inte vara utan men man kan tänka på att handla storpack, frukt och grönt i säsong, halva priset-mat där bäst-före-datumet är på väg ut och billiga råvaror. Gör storkok och soppa. Idag gjorde jag en billig och god fisksoppa.
Det var nästan exakt ett år sedan jag lagade denna fisksoppa sist. Efter dagens middag förstår jag inte varför. Den gick åt som smör i solsken. Alla älskade den. Gustaf, Filippa, Mattias och jag. Nyttig, billig, krämig, mjäll och sagolikt god. Jag var den enda som hade något att klaga på. Jag hade föredragit en mer kryddstark soppa. Tur att det finns lösningar på allt. Jag hade en lagom mängd sriracha-sås på min soppa. Det gav verkligen rätta stinget – rekommenderas för de som vågar! Som fisk använde jag mig av tilapiafilé. Går ofta att hitta till riktiga vrakpriser i affärerna. Snåla inte med räkorna – de sätter pricken över i.
Och glöm för all del inte att servera ett gott bröd till soppan. Jag bakade mina underbara naan-bröd. Två per person blir en perfekt måltid!
Fisksoppa med räkor och vitlök, 4-6 port
1 gul paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 tsk torkad timjan
200 g morötter
200 g potatis
400 g hela skalade tomater på burk
1 msk grönsaksfond eller 1 buljongtärning
8-10 dl vatten
600 g fisktärningar, tex lax, torsk, hoki
150 g färska, skalade räkor
salt och peppar
Skär paprika, skalad lök och vitlök i bitar. Fräs i olivolja i kastrull tillsammans med timjan. Skala och skär morötter, potatis och tomater (spadet häller du först ner i kastrullen) i bitar. Lägg ner i kastrullen och fräs några minuter. Tillsätt grönsaksfond eller buljongtärning samt vatten och låt grönsakerna koka mjuka under lock. Mixa med en stavmixer eller i matberedare. Lägg ner fisken och låt den sjuda några minuter. Smaka av med salt och peppar och toppa med färska, skalade räkor.
Naan-bröd, 8-10 bröd
7-8 dl vetemjöl
1 pkt torrjäst
1 tsk salt
1 1/2 dl hett vatten (cirka 65 grader)
1 1/2 dl naturell yoghurt
2 msk olja
1 ägg
1 msk honung
Blanda 2 1/2 dl mjöl, jäst och salt i en skål. Rör i vatten, yoghurt, olja, ägg och honung. Arbeta in resten av mjölet och knåda till en mjuk och smidig deg. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter). Stjälp upp på bakbord och dela i bitar. Kavla eller platta ut degbitarna till 1/2 centimeter tjocka rundlar. Baka dem i stekpanna 2-4 minuter på varje sida eller i 250 grader varm ugn i 5-8 minuter.
Senaste kommentarer