Billig och god fisksoppa

Billig och god fisksoppa

Billig och god fisksoppa

I veckan kom den efterlängtade augustilönen. Plånboken gapar ofta tom så här efter sommarens semester och äventyr. Jag kan tala om att sommaren i alla fall lämnat tydliga spår i min ekonomi. Detta trots att vi ”bara” semestrat på Åland och inom Sverige. Bensin, båt- och tågavgifter, inträden, mat och dricka, boende etc är inte billigt för en familj som oss på fyra personer. Filippa är dessutom 12 år och i många fall gäller vuxenpriser för henne. Har man ont om pengar får man försöka dra in där man kan. Mat kan man inte vara utan men man kan tänka på att handla storpack, frukt och grönt i säsong, halva priset-mat där bäst-före-datumet är på väg ut och billiga råvaror. Gör storkok och soppa. Idag gjorde jag en billig och god fisksoppa.

Fisksoppa och naan-bröd

Fisksoppa och naan-bröd

Det var nästan exakt ett år sedan jag lagade denna fisksoppa sist. Efter dagens middag förstår jag inte varför. Den gick åt som smör i solsken. Alla älskade den. Gustaf, Filippa, Mattias och jag. Nyttig, billig, krämig, mjäll och sagolikt god. Jag var den enda som hade något att klaga på. Jag hade föredragit en mer kryddstark soppa. Tur att det finns lösningar på allt. Jag hade en lagom mängd sriracha-sås på min soppa. Det gav verkligen rätta stinget – rekommenderas för de som vågar! Som fisk använde jag mig av tilapiafilé. Går ofta att hitta till riktiga vrakpriser i affärerna. Snåla inte med räkorna – de sätter pricken över i.

Och glöm för all del inte att servera ett gott bröd till soppan. Jag bakade mina underbara naan-bröd. Två per person blir en perfekt måltid!

Fisksoppa med räkor och vitlök, 4-6 port

1 gul paprika
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk olivolja
2 tsk torkad timjan
200 g morötter
200 g potatis
400 g hela skalade tomater på burk
1 msk grönsaksfond eller 1 buljongtärning
8-10 dl vatten
600 g fisktärningar, tex lax, torsk, hoki
150 g färska, skalade räkor
salt och peppar

Skär paprika, skalad lök och vitlök i bitar. Fräs i olivolja i kastrull tillsammans med timjan. Skala och skär morötter, potatis och tomater (spadet häller du först ner i kastrullen) i bitar. Lägg ner i kastrullen och fräs några minuter. Tillsätt grönsaksfond eller buljongtärning samt vatten och låt grönsakerna koka mjuka under lock. Mixa med en stavmixer eller i matberedare. Lägg ner fisken och låt den sjuda några minuter. Smaka av med salt och peppar och toppa med färska, skalade räkor.

Naan-bröd, 8-10 bröd

7-8 dl vetemjöl
1 pkt torrjäst
1 tsk salt
1 1/2 dl hett vatten (cirka 65 grader)
1 1/2 dl naturell yoghurt
2 msk olja
1 ägg
1 msk honung

Blanda 2 1/2 dl mjöl, jäst och salt i en skål. Rör i vatten, yoghurt, olja, ägg och honung. Arbeta in resten av mjölet och knåda till en mjuk och smidig deg. Låt jäsa övertäckt till dubbel storlek (cirka 40 minuter). Stjälp upp på bakbord och dela i bitar. Kavla eller platta ut degbitarna till 1/2 centimeter tjocka rundlar. Baka dem i stekpanna 2-4 minuter på varje sida eller i 250 grader varm ugn i 5-8 minuter.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *