Ett mer hälsosamt och klimatsmart julbord
Snart är det dags att duka upp till julbord. Jag älskar julen och julmaten är en central del i firandet tycker jag. Självklart ska man njuta av allt det goda tillsammans med andra. The more the merrier. Alla har vi olika rätter vi inte vill vara utan på julbordet. Jag har egentligen inga måsten men vill gärna ha julskinka, lax och köttbullar. De senaste åren har många valt att ersätta mycket från det traditionella julbordet och satsar på ett mer hälsosamt och klimatsmart julbord.
Självklart kan man gå all-in och bara satsa på vegetariska alternativ. Men vi är få som helt vill skippa köttet. Istället kan man byta ut en del av köttprodukterna mot motsvarande produkter gjorda av kyckling och kalkon och självklart laga mer grönt än tidigare år.
I samarbete med Svensk fågel och Gula pippin har jag blivit tillfrågad om jag vill vara med och skapa ett julbord gjort på fågel. Jag älskar fågel och utmaningar så jag är med!
Till ett julbord gjort på fågel kan man självklart skapa egna rätter gjorda från grunden men det finns också många bra färdiga produkter i de flesta välsorterade butiker. Då många av oss har begränsat med tid tänker jag att det bästa julbordet ska ha en bra balans mellan eget och hel- och halvfabrikat. Man vill ju hinna umgås också och inte bara slita ut sig i köket.
På mitt klimatsmarta julbord finns något för alla. Det är Klassiskt griljerad julskinka av kalkon, Kycklingbullar med smak av jul, Lätt kycklingpaté, Kycklingprinskorv, Julkryddade kycklingben, Mormor Marias hembakta tunnbröd, Hemgjord rödbetssallad, Hemgjort äppelmos, Rödkålssallad gjord med Crock-Pot och kokt Ope-potatis.
Jag vill inte vara självgod men WOW, vad gott det blev! Fantastiska maträtter med underbara smaker. Jag saknade inte kött ett dugg. Alla rätter blev verkligen perfekta och goda!
Kalkonskinkan var otroligt saftig och smakrik och den klassiska griljeringen passade perfekt till. Jag undrar om någon skulle gissa att det inte var griskött om man inte kände till det och vilken man skulle välja vid ett blindtest. Kalkonskinkan avnjöts som traditionen bjuder i en stut bestående av Mormor Marias hembakta tunnbröd, smör, kalkon, hemgjort äppelmos och senap. Mums!
Den juliga kryddningen på kycklingbullarna var något utöver det vanliga. Mycket gott och jag kan mycket väl tänka mig använda denna kryddning även om det inte är jul. Själva bullarna var fluffiga och fina och så långt från kompakta och torra man kan komma. Kycklingbullar och prinskorv serverades med den hemgjorda rödbetssalladen. Den var fräsch och god och ett klockrent, nyttigare och till och med kanske godare alternativ till rödbetssallad man köper i affären. Kycklingbenen hade ungefär samma kryddning som bullarna, bara med lite mer sting. Mycket gott! Grillade kycklingben är liksom aldrig fel. Doppa i saffransrouille och du får en match made in heaven!
Kycklingpatén var den stora överraskningen. Sååå god både med och utan cumberlandsås! Man äter inga jättemängder utan en eller ett par skiva räcker gott. Ett roligt inslag på julbordet!
Lite ”grönt” inslag med gudomlig rödkålssallad och julbordet känns komplett!
Klassiskt griljerad julskinka av kalkon
1 julskinka av kalkon, tex från Ingelsta kalkon
1 äggula
1.5 msk grovkornig stark/söt senap
2 msk ströbröd
Sätt ugnen på 225 grader. Lägg julskinkan av kalkon på en plåt med bakplåtspapper. Vispa samman äggula och senap. Bred ut röran på ovansidan av kalkonen och sikta över ströbröd. Ställ in julskinkan mitt i ugnen i ca 10 minuter. Ta ut, låt kallna och skiva i tunna, fina skivor.
Rödbetssallad
4 inlagda rödbetor
1/2 äpple
1/2 dl gräddfil
1 msk majonäs
salt, peppar
Tärna rödbetorna. Skala, kärna ur och skär äpplet i tärningar. Blanda alla ingredienser, smaka av med salt och peppar. Ställ kallt.
Lätt kycklingpaté
200 g kycklinglever
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
500 g kycklingfärs
1 tsk torkad timjan
salt, peppar
2 msk vetemjöl
2 ägg
2 dl lätt crème fraiche
1 msk konjak
Sätt ugnen på 200 grader. Grovhacka kycklinglevern. Skala och finhacka lök och vitlök. Stek lever och lök i smör i en stekpanna. Blanda färsen med salt, peppar, timjan, mjöl och ägg. Rör i lever, lök, konjak och crème fraiche. Häll smeten i en smord, avlång ugnssäker form. Grädda i mitten av ugnen ca 1 tim. Servera med cumberlandsås.
Kycklingbullar med smak av jul
500 g Kronfågel kycklingfärs
1/2 dl ströbröd
1/2 dl mjölk
1 ägg
1 tsk salt
1 tsk malen kanel
1 tsk malen ingefära
1/2 tsk malda nejlikor
smör till stekning
Blanda ströbröd med mjölk. Låt svälla i ca 10 minuter. Tillsätt ägg och kryddor. Rör ner kycklingfärsen och arbeta ihop till en smidig smet. Forma färsen till runda bollar med vattensköljda händer eller sked. Stek i smör tills bollarna är gyllenbruna.
Julkryddade kycklingben
1 kg Kronfågel kycklingben
Kryddblandning:
1 tsk salt
1 tsk kanel
1 tsk kryddnejlika
1 tsk ingefära
1 tsk vitpeppar
1 tsk paprikapulver
1 tsk chilipulver
Blanda samtliga kryddor. Lägg kycklingbenen i en bunke, häll på kryddorna och gnid in kycklingbenen. Grilla benen i 225 grader i 20–25 min.
Mormor Marias hembakta tunnbröd, 106 kakor
2.25 paket jäst
6 liter mjölk
1 1/2 flaska ljus sirap
3 tsk salt
2 pkt hel anis
2 pkt hel fänkål
2 pkt hel kummin
325 g margarin
ca 1 kg grahamsmjöl
ca 6 kg vetemjöl
Smält margarinet. Häll ned mjölk och sirap och värm till fingervarmt, ca 37 grader. Smula ned jästen i bunke. Häll över den fingervarma vätskan. Anis, fänkål och kummin läggs i mortel och mals fint. Blanda ned kryddor och mjöl och rör till smidig deg. Jäs till dubbel storlek. Använd 1 påse hjorthornssalt till utbakning. Forma till runda bullar. Kavla ut och grädda i bakugn.
Så gott! Tycker fågelprodukterna är fantastiska och byter gärna ut flera kötträtter mot dessa på mitt julbord:) Kram.