Tååååårtan!
Kanske är det någon mer än jag som minns det gamla barnprogrammet Tårtan som gick på 70-talet och som säkert har gått i repris flera gånger därefter. Det var aldrig min favorit men nu när jag läser om den låter den ganska ”rolig” och skulle vara kul att se något avsnitt, om inte annat för en nostalgisk upplevelse.
Idag har vi haft släktkalas för Gustaf som fyller år i morgon. Vi har bjudit på hembakta kakor och bullar, men även två olika tårtor. Att jag gjorde två tårtor beror dels på att en i familjen är laktosintollerant, dels att en tårta inte räcker långt till 15 gäster.
Det blev de klassiska ”Jessica-tårtorna” (dvs de vi vanligen bjuder på när jag får bestämma).
En vanlig (laktosfri) gräddtårta gjord på färdiga tårtbottnar med ett lager (laktosfri) vaniljsås, ett lager mosad banan blandat med hemgjord jordgubbssylt och toppad med (laktosfri) grädde och jordgubbar på toppen.
En Pinocchiotårta fylld med grädde, vaniljsås och färska bär, toppad med grädde, jordgubbar och bär.
Galet goda tårtor som går åt i ett nafs!
I morgon på Gus riktiga födelsedag blir det tårta igen såklart. Då har Mattias valt och det blir som alltid när Mattias bestämmer klassisk prinsesstårta. Nu ser vi fram emot nästa tårtkalas!
Pinocchiotårta, 8 bitar
Sockerkaksdel:
75 g margarin eller smör
1 dl socker
1½ tsk bakpulver
4 äggulor
1½ dl vetemjöl
2 msk mjölk
Marängdel:
4 äggvitor
2 dl socker
Fyllning:
3 dl vispgrädde
Färsk frukt eller bär
Rör smör och socker till en jämn smet med elvisp. Tillsätt bakpulver. Tillsätt äggulorna, en i taget och rör smeten porös. Rör i mjölet och till sist mjölken. Bred ut smeten i en långpanna med bakplåtspapper på.
Se till att visparna är helt rena. Vispa äggvitorna till fast skum. Tillsätt socker och fortsätt vispa marängen några minuter. Bred marängsmeten ovanpå smeten i långpannan.
Grädda tårtan mitt i ugnen i 150 grader i ca 45 minuter. Låt tårtan kallna helt innan du tar loss den från pappret.
Senaste kommentarer