Test av Raumfeld One S

DSC_4421

Amerikanska Sonos har varit relativt ohotade i Sverige när det kommer till trådlösa multiroom-system. Vettig prissättning kombinerat med bra funktionalitet och användarupplevelse gör att vi är nöjda användare av det systemet. Men nu lanserar tyska tillverkaren Teufel sitt system, Raumfeld, i Norden. Raumfeld är ett multiroom-system som riktar sig mer mot den HiFi-intresserade kunden, med ett produktutbud som sträcker sig från One S till fullstora golvhögtalarna Stereo L. Vill du hellre använda dina befintliga högtalare så har Raumfeld precis som Sonos en enhet för det också, Raumfeld Connector.

Vi har testat den minsta högtalaren Raumfeld erbjuder som heter One S och närmast kan jämföras med Sonos Play:1 vad gäller pris och storlek. Kollar man hur den är bestyckad så passar jämförelsen bättre med Play:3 men mer om det senare i inlägget. Enheten marknadsförs för att passa mindre rum och är också anpassad för att klara av att stå i exempelvis badrum eller kök med sina silikon-överdragna knappar. Enheten finns i både svart och vitt, är väldigt stilren och passar garanterat i dom flesta hem.

Installationen var föredömligt enkel och består av tre steg:

  1. Koppla in högtalaren till din router (om du redan har en Raumfeld-spelare inkopplad kan man hoppa över det här steget).
  2. Ladda ner Raumfeld-appen och följ instruktionerna.
  3. Allt klart för att njuta av trådlöst ljud! Koppla bort högtalaren från routen och placera den där du vill ha den.

Har du dålig täckning på ditt trådlösa nätverk så har Raumfeld en liten dosa som heter Expand, som ansluts till din router för att ge en mer tillförlitlig streamingkvalitet. Expand skapar ett separat nätverk, liknande SonosNet som är den teknik Sonos använder sig av. Expand har även den en USB-ingång där du kan ansluta en enhet med ditt musikbibliotek

DSC_4439

Hela installationen är klar på 5-10 minuter. Dina Raumfeld-enheter styrs från Raumfelds app som finns både till iOS och Android. Däremot är det lite förvånande att det inte finns en app till Mac eller Windows, något som Sonos har och som vi använder ganska ofta.

Raumfeld-appen är väldigt enkel att använda och det är lätt att komma åt Internet-radio, egen musik som finns lagrad på ditt nätverk samt musik-tjänster som Spotify och Wimp/Tidal. En stor skillnad jämfört med Sonos är att Raumfeld använder sig av Spotify Connect istället för att ha integrerad Spotify-funktionalitet i sin egen app. Det finns både för och nackdelar med det. Fördelen är att Spotify-appen har överlägsen funktionalitet, nackdelen är att du måste växla mellan två olika applikationer. Personligen gillar jag att ha Spotifys basfunktionalitet inbyggd direkt i appen som Sonos har.

DSC_4423

Ovan ser ni en av dom absolut största fördelarna med Raumfeld One S, preset-knappar direkt på spelaren. Det här innebär att du kan spara en radio-station eller spellista och börja spela upp den med endast ett knapptryck. Fantastiskt bra! Vi har One S placerad i ett badrum, och det händer relativt ofta att jag vill sätta på musik utan att ta fram en telefon eller surfplatta. Förutom preset-knapparna finns volymknappar och en knapp för att stänga av spelaren. Eftersom jag ofta använder preset-knapparna hade jag gärna sett en knapp för att stänga av musiken utan att stänga av hela spelaren. Anledningen till det är att det tar några minuter för spelaren att starta upp igen när du vill lyssna på musik.

DSC_4426

På högtalarens baksida finns en USB-kontakt där en minnessticka med musik kan anslutas. Det går också att ansluta en hårddisk via USB om du har en större musiksamling.

Hur är det med ljudet då? Om man jämför med Sonos Play:1 så är One S betydligt mer kraftfull och är mer jämförbar med Play:3. One S är en 3-vägs högtalare med en 25mm diskant, ett 90mm mellanregister och två stycken baselement på vardera 95mm. Imponerande bra ljud och en mycket kraftfull bas för att vara så liten. Den här högtalaren är marknadsförd mot mindre rum men den fyller lätt ett större rum med musik!

För att sammanfatta det här testet så rekommenderar jag Raumfeld till alla som är ute efter ett multiroom-system. Framförallt gillar jag preset-knapparna och det kraftfulla ljudet. Om du däremot redan har ett befintligt system så ser jag ingen direkt anledning att byta ut det, såvida du inte är ute efter Raumfelds sortiment av större högtalare.

Företagets produkter kan köpas via deras nätbutik som redan nu öppnat i Sverige och erbjuder en åtta veckors trial period där man kan lämna tillbaka högtalarna och få pengarna tillbaka om man inte är nöjd.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.