Tips på restauranger i Warszawa

Vad gäller resmål blir vi fler och fler som vänder ögonen mot Östeuropa. Framför allt fler weekendresor går till storstäder runt om i öst. Prag, Berlin, Budapest och Warszawa för att nämna några populära av alla underbara städer. Min och makens senaste weekendresa gick just till Warszawa. Äta är en stor del av upplevelsen! Nu hade vi bara tre kvällar (och dagar) på oss men självklart ska jag tipsa er om ett par riktiga höjdare!

Att äta ute i Warszawa är billigare än hemma, ungefär halva priset beroende på var man väljer att äta. Traditionell polsk mat är rustik och rejäl! Mycket gott om du frågar mig och maken. Vi tycker det är kul att testa på den traditionella maten i de länder vi besöker, men varvar det mer med traditionell västeuropeisk/amerikansk mat.

Restaurang Podwale piwna kompania

Restaurang Podwale piwna kompania

Podwale ligger i ett gammalt bryggeri

Podwale ligger i ett gammalt bryggeri

Mitt självklara tips är Restaurang Podwale piwna kompania. Vi hade blivit tipsade om denna restaurang av fina Agnieszka på Spot and Tell och givetvis styrde vi kosan dit redan första kvällen. Tur var ju det för vi blev så förtjusta att vi kom tillbaka och åt där även kvällen därpå trots att vi bara hade tre kvällar i staden. Så förtjusta blev vi! En restaurang som verkligen sjuder av liv och glädje och är man ute efter traditionell polsk mat är det definitivt hit man ska gå. Restaurang Podwale är inrymd i ett gammalt bryggeri och ligger på gatan omedelbart utanför stadsmuren som omgärdar Gamla stan. Restaurangen består av en stor uteservering på den lilla innergården och flera avgränsade rum inne i själva byggnaden.

Vi var där först på fredagen och sedan även på lördagen. På fredagen var det bara att gå rakt in (det finns alltid obokbara bord i restaurangen) men på lördagen var det lång kö för att få bord. Det är som sagt en uppsluppen glad stämning och trubadurer går omkring och spelar i rummen för att ytterligare bidra till glädjen och munterheten. Många av rätterna delas det på vilket också bidrar till prat och gemenskap. Portionerna är ganska stora men det är framför allt tillbehören som är väldigt generöst tilltagna. Otroligt bra pris på både öl och mat! Servicen varierar lite. Har de mycket att göra blir servicen därefter.

Öl, syrad vitkål och syrad gurka - perfekt kombo!

Öl, syrad vitkål och syrad gurka – perfekt kombo!

En STOOOR öl!

En STOOOR öl!

Beställer du en liten öl betyder det en i våra ögon stor öl. En stor öl är STOR (1 liter)! Menyn är lång och det finns mycket gott att välja bland. Ni vi var där hade de dessutom ett ungerskt tema med extra rätter att välja bland. Det sätts alltid fram en tallrik med någon typ av syrad vitkålssallad och syrade gurkor som man kan smaska på medan man bestämmer sig för vad man ska beställa in.

Friterad camembert med tranbärssylt

Friterad camembert med tranbärssylt

Fyllda dumplings

Fyllda dumplings

Grillad anka med rödbetor, rotfrukter och potatiskaka

Grillad anka med rödbetor, rotfrukter och potatiskaka

Eftersom maten var så billig tog vi in lite extra. Första gången tog vi in en friterad camembert med tranbärssylt och en fyllda dumplings som vi delade på till förrätt. Till huvudrätt delade vi på en portion grillad anka med rödbetor, rotfrukter och potatiskaka. Galet gott alltihop!

Fyllda köttfärsrullar med rödbetor, syrad gurka och gryn

Fyllda köttfärsrullar med rödbetor, syrad gurka och gryn

Trubadurer som underhåller i restaurangen

Trubadurer som underhåller i restaurangen

Vid vårt andra besök tog vi in en varsin friterad camembert med tranbärssylt till förrätt (alltså den var så god så varför inte ta den igen?!). Till huvudrätt tog vi in en grillad anka (favorit i repris igen!!!) och någon typ av fyllda köttfärsrullar med rödbetor, syrad gurka och gryn av något slag. MUUUUMS! Då vi tog in två förrätter och två huvudrätter blev det väldigt mycket tillbehör som lämnades på tallrikarna! Vilken toppenrestaurang!

Höga glassar från ett hål i väggen-ställe

Höga glassar från ett hål i väggen-ställe

Vi köpte roliga, höga glassar från ”ett hål i väggen”-ställe längs gatan mot Gamla Stan. Tyvärr gillade varken jag eller Mattias dessa så de åkte rakt ner i papperskorgen och ersattes med vanlig mjukglass.

Bobbyburger

Bobbyburger

Kom hungrig - gå full!

Kom hungrig – gå full!

Komponera ihop din egen burgare.

Komponera ihop din egen burgare.

Lökringar till förrätt

Lökringar till förrätt

Goda hamburgare men mindre god pommes

Goda hamburgare men mindre god pommes

Mums!

Mums!

Sista kvällen gick vi på ett enkelt hamburgerhak, Bobbyburger. Där fick man själv komponera ihop sin hamburgermeny efter olika förslag. Man fick välja bröd, kött, ost, sås, meny eller bara burgare samt eventuellt tillbehör. Vi delade på en lökringar till förrätt och tog en varsin egenkomponerad meny till huvudrätt. Deras pommes stripes var ingen höjdare och det mesta blev kvar på bägges tallrikar. Men lökringarna och hamburgarna var goda och fyllde sitt syfte, dvs mättade.

Skönt att njuta av öl och mat i solen!

Skönt att njuta av öl och mat i solen!

Fyllda dumplings

Fyllda dumplings

Spännande kycklingrätt

Spännande kycklingrätt

Lunch åt vi också. Första dagen intogs lunchen på en uteservering på torget i Gamla stan och andra dagen åt vi på ett litet lokalt ställe utanför ett museum vi besökte. Traditionell polsk mat. Vi gick även på några caféer och barer, men inget speciellt nämnvärt.

Skål!

Skål!

Polen har alltså mycket att bjuda på i restaurangväg och nya restauranger poppar upp som svampar i jorden. Helt klart ett intressant matland!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

4 svar

 1. birgitta skriver:

  Under mitt besök i Polen var jag överrasakd av jättebra mat. Bäst minns jag en lunch på restaurangen New Orleans i Warszawa. Jag trodde inte, att en sådan utsökad mat skulle serveras där.

 2. Johan skriver:

  birgitta du har rätt
  Under semestern i Warszawa letade vi efter en reastaurang, där man kan äta någon utsökad mat. Vi gick på New Orleans. Vi fick jättegod mat för hela familjen.

 3. Mark skriver:

  Du var i Warszawa? Utsökt mat finns 🙂 Och som jag någonsin vill äta något med en riktigt bra restaurang, mycket raffinerad, rekommenderar jag New Orleans. Jag var en gång, men jag minns än i dag. Läckra.

 4. Andrea skriver:

  I fell in love with Warsaw two years ago:) They have great restaurants, and I went to New Orleans last time I have been there. They serve amazing food from all over the world and the atmosphere is very elegant. Definitely worth visiting:)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *