Tonfisk på burk – hiss eller diss?

Riktigt färggrann och god tomatsallad.

Riktigt färggrann och god tomatsallad.

Tonfisk på burk – hiss eller diss? Jag har länge tyckt diss. Tonfisk på burk är kattmat för mig. Både konsistens men framför allt doft. Luktar inte gott. Men jag har lärt mig att bara man gör något av tonfisken kan man få till en riktigt god måltid. Jag har en tonfiskgryta jag brukar göra som är riktigt god. Men nu har jag ett recept på en ännu godare måltid med tonfisk på burk, Spansk potatissallad med tonfisk och chevrette.

Tonfisk på burk har många fördelar. Nyttigt, billigt och är en stapelvara som håller länge och perfekt att ha hemma eller på båten/sommarstugan/husbilen etc.

Spansk potatissallad med het tonfisk och chevrette

Spansk potatissallad med het tonfisk och chevrette

Receptet på spansk potatissallad kommer från Linas matkasse. Det går självklart att anpassa rätten efter eget smak och tycke och vad man har hemma. Chevrette är kanske inte så vanligt, men det funkar med grovriven smakrik ost av valfri sort. Vi valde att servera tomatsalladen på sidan då Gustaf inte gillar salladsblad. Sedan blandade jag ihop det hela på min tallrik.Potatisen skar jag i skivor istället för klyftor och körde i vår airfryer tills skivorna blev alldeles gyllene och frasiga.

Den här rätten gick verkligen hem hos hela familjen. Så enkelt, läckert, nyttigt och fantastiskt gott! Rekommenderas!

Magiskt gott! Hiss för tonfisk på burk!

Magiskt gott! Hiss för tonfisk på burk!

Spansk potatissallad med het tonfisk och chevrette, 4 port

2 burkar tonfisk i olja eller vatten
1 kg potatis
2 msk tomatpuré
1 msk sambal Oelek
2 klyftor vitlök
1 förpackning cocktailtomater
1 rödlök
1 förpackning mixsallad
1 förpackning sugersnaps
1/2 chevrette
Olivolja, vitvinsvinäger
Salt, oregano, svartpeppar

Värm ugnen till 225 grader.

Halvera 1 kg potatis och lägg i en smord ugnsform. Blanda med lite olivolja och 1 tsk salt. Tillaga högt upp i ugnen 20-25 minuter eller tills den är klar.

Marinerad tonfisk: Häll av 2 burkar tonfisk och lägg i en bunke. Blanda med 1 msk torkad oregano, 1 msk olivolja, 1 msk vitvinsvinäger, 2 msk tomatpuré, 1 msk sambal oelek, 1 pressad vitlöksklyfta, 1/2 tsk salt. Smaka av med nymalen svartpeppar.

Halvera 1 förpackning cocktailtomater, skiva 1 rödlök och skölj en påse mixsallad. Lägg allt i en salladsskål och dressa med olivolja, vitvinsvinäger och salt.

Hetta upp olivolja i en stekpanna. Stek 1 förpackning sugersnaps med 1 pressad vitlöksklyfta 3-4 minuter. Krydda med salt. Blanda ner i salladsskålen. Grovriv 1/2 chevrette. Varva rostad potatis, grönsaker och marinerad tonfisk på ett stort fat. Strö över riven chevrette.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *