Nyttiga glutenfria veganska bananpannkakor
En restaurang jag väldigt gärna vill besöka är den prisbelönta veganska snabbmatskedjan Taku-Taku. Jag har provsmakat deras mat en gång och blev riktigt förtjust, trots att jag varken är vegan eller vegetarian. Ett besök står högt upp på min priolista. Det bästa är att jag nu faktiskt kan njuta av mat från Taku-Taku utan att förflytta mig en meter från hemmet. Sebastian Schauermann som driver restaurangen har precis släppt kokboken Vegansk snabbmat. I den finner vi massor med recept på lätt- och snabblagad vegansk snabbmat/streetfood som är extremt god.
Boken är uppdelad i kapitlen Frunch, Hela dagen och Snacks & sött. Finns en hel del recept i boken jag kan tänka mig att pröva. Som den frukostälskare jag är blev jag mest förtjust i Frunch-kapitlet. Därifrån kommer receptet på nyttiga glutenfria veganska bananpannkakor som jag gjorde ordning idag.
Receptet är enkelt och går snabbt att svänga ihop. Ingredienserna är stapelvaror i mångas hem. Har du inget havremjöl – inga problem. Mjölet kan du lätt göra själv genom att mixa havregryn till ett fint mjöl.
Det är inte helt enkelt att steka bananpannkakor. Mitt knep efter ett antal misslyckade försök är att steka på ganska svag värme och smörja plättlagget/stekpannan då och då. Tänk på att övning ger färdighet!
Pannkakorna är fluffiga men ändå bitiga och rejäla av bananerna, mjölsorterna och chiafröna, Kanel och vanilj sätter piff på smaken. Servera pannkakorna med frukt och bär och ringla över sirap/agavesirap. Supergott!
”Det här receptet har tagits fram av Chris som är kock på min restaurang. Det är utan ägg och helt plantbaserat och påminner om amerikanska pannkakor, men är glutenfritt vilket är väldigt uppskattat.”
Banana pancakes
2 mosade bananer
1 dl glutenfritt havremjöl
1 dl bovetemjöl
1 msk chiafrön
1 tsk malen kanel
1 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
2 tsk bakpulver
1 krm salt
2 msk smält kokosolja + att steka i
4 dl havremjölk
Blanda samman de mosade bananerna och de torra ingredienserna i en bunke med en trägaffel eller visp. Rör ner kokosoljan och hälften av havremjölken. Blanda till en jämn smet. Tillsätt sedan resten av havremjölken. Smeten ska vara lite tjockare och påminna om den man gör till American pancakes.
Stek pannkakorna i en stekpanna, gärna plättlägg, med lite kokosolja på medelhög värme. Tips: Pannkakorna kan förstekas som vanligt och sedan värmas i ugnen på 150 grader eller i panna på svag värme precis innan servering. De blir då varma och som nygjorda!
Servera med fruktsalsa och agavesirap.
Bananpannkakor är jättegott!?