Bättre luft med Electrolux Oxygen EAP300

Electrolux Oxygen EAP300. En luftrenare som ska ge bättre luft.

Electrolux Oxygen EAP300. En luftrenare som ska ge bättre luft.

Att sova gott är viktigt för hälsan och välmåendet, minst lika viktigt som bra kost och regelbunden motion. Sömn behövs för att kroppen och hjärnan ska få vila, återhämta sig och bearbeta intryck. När vi inte får en bra sömn fungerar vi helt enkelt sämre än annars på flera sätt. Dels är det svårare att orka med arbete och vardagliga påfrestningar, dels kan det påverka hjärnans mättnads- och hungercentrum så att man känner sig hungrigare. Sömnbrist påverkar också blodsockerbalansen och kan göra så att man blir extra sugen på sötsaker.

Sömn går inte att styra med viljan. Dock kan man skapa så goda förutsättningar som möjligt för god sömn. Några enkla tips är att ha en behaglig temperatur i sovrummet, varva ned i god tid innan läggdags, ligg inte och kolla på dator/iPad/smartphone/Tv någon timme innan du lägger dig, motionera regelbundet och öva upp förmågan att slappna av.

För att åtminstone få bättre luft när vi sover har vi fått en luftrenare, Electrolux Oxygen EAP300, som vi har placerat i vardagsrummet. Den är utformad för att täcka 70 kvadratmeter och är med sin nuvarande placering ganska centralt placerad i huset. Med hjälp av Oxygen EAP300 reduceras luftföroreningar och allergier med upp till 99,9 procent. Den ger oss därmed ren, hälsosam luft. Luftrenaren är också utrustad med en odörsensor och ett kolfilter som ser till att oönskade dofter, såsom matos, cigarettrök etc, är avlägsnade. Luftrenaren rekommenderas av svenska Astma- och Allergiförbundet till personer med astma och allergier.

Stilren, snygg och diskret. Anpassad efter att smälta in och finnas utan att synas.

Stilren, snygg och diskret. Anpassad efter att smälta in och finnas utan att synas.

HEPA-filter samt kolfilter för att filtrera bort partiklar

HEPA-filter samt kolfilter för att filtrera bort partiklar

Luften i sovrummet påverkar också hur bra vi sover. Att ha ren luft i sovrummet ökar möjligheterna till bättre och mindre avbruten sömn, speciellt om du har allergi av något slag. I vårt hus har vi ganska dålig ventilation och förmodligen kan inomhusluften förbättras.

Men det kan ju vara fler saker än pollen som gör det svårt att sova. Därför har även Electrolux, med hjälp av musikproducenten Håkan Lidbo – känd för att ha producerat och gjort remixer till artister som Fatboy Slim och Depeche Mode, tagit fram ett sömnprogram baserat på instruktionsmanualen för luftrenaren Oxygen. Programmet, som kallas Clean Dreams, ska göra det enklare att somna. I programmet blir man guidad genom instruktionsmanualen, komponerad efter luftrenarens ljud, för att enklare kunna somna. Finns bland annat på Spotify, iTunes och Soundcloud.

Enkel och tydlig display gör luftrenaren lätt att hantera.

Enkel och tydlig display gör luftrenaren lätt att hantera.

Nu har vi haft luftrenaren på ett dygn ungefär. Den är oerhört tyst och diskret. När vi släckte lamporna igår gick den in i sleepmode och blev om möjligt ännu tystare. Luftrenaren markerade från början att vi har bra luft men har då och då ändrat till lite sämre luft och då har den automatiskt ökat fläkthastigheten. Jag somnade snabbt igår och har sovit väldigt bra. Kanske beror det på luftrenaren Oxygen, vem vet?! Jag återkommer med ytterligare en utvärdering när vi använt den en längre tid.

 

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.