Torsdag idag? Nej, nej, nej!

Näe, jag är inte snurrig. Jag vet att det inte är torsdag idag utan söndag! Men ärtsoppa och våfflor kan med fördel även ätas på en söndag. Det är lika gott när som. Gör man sin egen ärtsoppa, som jag gjorde denna gång, så är det perfekt att laga till på helgen då det tar sin lilla tid. Ärtor ska blötläggas minst 12 timmar innan och soppan koka minst 1 timme (jag brukar öka vätskemängden och koka minst 2 timmar – på så sätt blir den krämigare och godare tycker jag). Soppan lagade jag till igår redan och sedan har den fått stå till sig till idag och sugt åt sig alla goda smaker. Vissa rätter blir faktiskt godare när de får stå till sig, tex just ärtsoppa och olika grytor.

Soppan smakade utmärkt och våfflorna, som serverades med grädde, glass och sylt, var fantastiskt frasiga och goda. Perfekt avslutning på en trevlig helg!

Ärtsoppa, 6 port

500 gram torkade gula ärtor
300 gram rimmat fläsk
2 l vatten
1 gul lök
1 tsk timjan
1 grönsaksbuljongtärning

Blötlägg ärtorna dagen innan och häll bort blötläggningsvattnet innan tillagningen. Koka upp ärtor, vatten, fint skuren lök, fläsket skuret i små tärningar, timjan och buljongtärningen. Koka allt tills ärtorna är mjuka, ca 1.5 timme. Tillsätt ev mer salt och andra kryddor om det behövs.

Våfflor

100 g smör
2 1/2 dl kolsyrat vatten
1 dl fullkornsdinkel
2 1/2 dl dinkelsikt
2 dl lättmjölk
2 tsk bakpulver

Smält smöret. Rör samman vattnet, mjölet, mjölken och bakpulvret till en slät smet. Tillsätt det avsvalnade smöret. Grädda i ett varmt och smörat våffeljärn.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.