Traditionellt pepparkaksbak

Jag och barnen har som tradition att baka våra egna pepparkakor varje år. Förra året köpte jag färdigkyld pepparkaksdeg, men det är absolut inte samma sak. Det finns inget lika gott som hembakta pepparkakor bakat av en pepparkaksdeg man gjort från grunden. I år testade jag ett lite nyttigare recept än jag brukar och resultatet blev kanon. Smakrika och knapriga och alldeles underbara!

Pepparkakor, ca 200 st

4 dl strösocker
2 dl mörk sirap
2 dl vatten
250 g smör
2 msk malen kanel
1 1/2 msk malda kryddnejlikor
1 1/2 msk mald kardemumma
1 msk malen ingefära
13 dl vetemjöl + extra mjöl till utbakningen
1 tsk bikarbonat

Häll socker, sirap och vatten i en kastrull. Låt koka upp. Ställ kastrullen åt sidan. Dela smöret i mindre bitar och lägg det i en bunke. Häll i alla kryddorna. Tillsätt den varma sockerblandningen och rör om med en träslev så att smöret smälter och allt blandas. Låt blandningen svalna. Mät upp mjölet, tillsätt bikarbonat och blanda ordentligt. Häll mjölet i bunken med smörblandningen och blanda ihop till en ganska lös deg. Täck bunken med plast och låt degen stå och svälla i kylen till minst nästa dag. Baka ut tunna pepparkakor, lägg på bakplåtsklädda plåtar och grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 6 minuter.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. dianasdrömmar skriver:

    Mysigt 🙂 och egen deg är godast kram Diana

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.