Traditionellt pepparkaksbak
Jag och barnen har som tradition att baka våra egna pepparkakor varje år. Förra året köpte jag färdigkyld pepparkaksdeg, men det är absolut inte samma sak. Det finns inget lika gott som hembakta pepparkakor bakat av en pepparkaksdeg man gjort från grunden. I år testade jag ett lite nyttigare recept än jag brukar och resultatet blev kanon. Smakrika och knapriga och alldeles underbara!
Pepparkakor, ca 200 st
4 dl strösocker
2 dl mörk sirap
2 dl vatten
250 g smör
2 msk malen kanel
1 1/2 msk malda kryddnejlikor
1 1/2 msk mald kardemumma
1 msk malen ingefära
13 dl vetemjöl + extra mjöl till utbakningen
1 tsk bikarbonat
Häll socker, sirap och vatten i en kastrull. Låt koka upp. Ställ kastrullen åt sidan. Dela smöret i mindre bitar och lägg det i en bunke. Häll i alla kryddorna. Tillsätt den varma sockerblandningen och rör om med en träslev så att smöret smälter och allt blandas. Låt blandningen svalna. Mät upp mjölet, tillsätt bikarbonat och blanda ordentligt. Häll mjölet i bunken med smörblandningen och blanda ihop till en ganska lös deg. Täck bunken med plast och låt degen stå och svälla i kylen till minst nästa dag. Baka ut tunna pepparkakor, lägg på bakplåtsklädda plåtar och grädda i mitten av ugnen på 200 grader i ca 6 minuter.
Mysigt 🙂 och egen deg är godast kram Diana