Tacosoppa med linser
Alla älskar tacos, eller hur? Här är en variant som går hem hos alla tacoälskare, där tacosmakerna får ta plats i en värmande och mättande soppa. Receptet är inspirerat av Portionen under tian, Jag gör min soppa i Crock Pot men det går lika bra i en gryta på spisen (justera tider därefter).
Tacosoppa med linser, 4 port
1 gul lök
1 vitlöksklyfta
2 tsk spiskummin
1/2 tsk sambal oelek
500 g krossade eller hela konserverade tomater
1/2 grönsaksbuljongtärning
4 dl vatten
1 förpackning, ca 400 g, kokta kidneybönor
2 dl belugalinser
Salt och peppar
Skala och hacka lök och vitlök i grova bitar. Stek lök och vitlök i olja tillsammans med spiskummin och sambal oelek på medelvärme i stekpanna på spisen eller i Crock Pot-grytan för de modeller som klarar detta tills löken mjuknat. Ställ tillbaka Crock Pot-grytan med lök och kryddor på tillagningsenheten. Häll över tomaterna och tillsätt vatten, linser, bönor och buljongtärning. Rör om och låt gå på svag värme i 3-4 timmar. Mixa sedan soppan med en stavmixer eller blender. Smaka av med salt och peppar.
Servera med nybakat bröd eller hemgjorda nachochips och gärna en ärtguacamole.
Ärtguacamole
3 dl frysta, tinade gröna ärtor
1/2 finhackad tomat
2 msk olivolja
Saften från 1 lime
1 riven vitlöksklyfta
1/2 tsk spiskummin
salt, peppar
Mixa de tinade gröna ärtorna med oljan och saften från en lime till en slät röra. Rör ned riven vitlök, finhackad tomat och spiskummin. Smaka av med salt.
Senaste kommentarer