Hemgjord blåbärskaka
Idag hade Gustaf och Filippa varsin lekkompis. Lekkompisarna är också syskon, både i samma ålder som mina barn. Vi umgås ofta själva eller tillsammmans med ytterligare en familj och deras bägge barn. Idag tog jag hand om Filippa och J och kompisarna tog hand om Gustaf och T. Tjejerna och jag började med lite shopping i centrum. Efter det fick jag med dom till blåbärsskogen. Det som lockade var att de skulle få baka något gott med bären de plockade. 15 minuter stod de ut innan de fick nog. Men bären räckte till en hemgjord blåbärskaka.
Tjejerna gjorde allt själva – från att googla fram ett recept till att diska efter sig. De var verkligen jätteduktiga! När de var klara skickade jag de fina korten till kompisens föräldrar. De bjöd genast över oss, och kakan, till sig och lockade med passande tillbehör som glass och dryck. Självklart, vi hade såklart ändå tänkt att bjuda dom på den fina kakan.
Vi fick en riktigt mysig fikastund ute på kompisarnas härliga veranda. Kakan var riktigt god och en kula glass till satt inte fel. Perfekt sommarfika! Det här gör vi om snart igen!
Blåbärskaka
Matfett och ströbröd till formen
2 ägg
2 dl socker
3 dl vetemjöl
1,5 tsk bakpulver
0,5 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
1 dl färska blåbär
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa sockerkaksformen. Vispa ägg och strösocker vitt och pösigt. Blanda samman mjöl, bakpulver och vaniljsocker. Smält smöret och häll i mjölken så att allt blir ljummet. Häll mjölkblandningen i sockerblandningen och rör om. Vispa ner mjölblandningen i smeten och häll den i formen. Rör försiktigt ned färska blåbär.
Grädda blåbärskakan i 175 graders ugn i 25-30 minuter. Känn med en sticka om den är klar. Är stickan helt torr är kakan klar.
Senaste kommentarer