Upptäck stroke i tid

Tänk att var 17e minut får någon i Sverige stroke. Stroke kan drabba både yngre och äldre. Usch och fy… Sånt vill man helst inte tänka på, men man måste ibland.

Vad är egentligen stroke? Jo, från hjärnan styrs flera av kroppens funktioner som rörelse, tankar och sömn. Mängder av hjärnceller samarbetar dygnet runt. För att fungera behöver de syre. Vid en stroke stryps syretillförseln i delar av hjärnan på grund av en propp eller en blödning och läget blir snabbt allvarligt. Om man kommer till sjukhus snabbt kan propplösande medicin sättas in och allvarliga blödningar hinner bli opererade. Därför är det viktigt att du känner igen symtomen på stroke och ringer 112 direkt.

Hösten 2011 startade nationella strokekampanjen. Den har som syfte att rädda fler människor till ett bättre liv genom att lära oss känna igen symtomen på stroke så att man larmar direkt. Kampanjen är ett initiativ från Sveriges landsting och regioner, som finansierade kampanjen till och med 2013. Från 2014 och framåt fortsätter kampanjen i mindre omfattning med statlig finansiering.

Eftersom det är livsviktigt att få vård snabbt är ett av kampanjens mål att halvera tiden från symtom till larm. Allt som krävs är att du lär dig symtomen och ringer 112 direkt. Tillsammans kan vi rädda liv. Kolla in videon nedan och gör sedan AKUT-testet.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.