Världens godaste blåbärspaj

Jag överdriver inte nu men jag har precis njutit av världens godaste blåbärspaj. Att det dessutom var jag som bakade den och att den blev riktigt fin utseendemässigt gör verkligen inte saken sämre! Tänk er den frasigaste av bottnar, smakrikaste och mjällaste av fyllningar och frasig, knäckig topping. Krön det hela med god vaniljsås, gärna hemgjord, eller vaniljglass och låt smaklökarna dansa!


Passa på att plocka de sista blåbären i skogen, använd de ni har fryst in eller köp i affären. Spelar ingen roll, men se till att baka denna till kvällsfika, lördagsfika, söndagsfika, födelsedagsfika, släktfika, you name it!

Blåbärspaj, 8 bitar
Deg:
175 g kallt smör
4 1/2 dl vetemjöl
3 msk strösocker
2 msk kallt vatten
Fyllning:
100 g mandelmassa
50 g smör
2 ägg
1 dl strösocker
rivet skal av 1 citron
1 tsk vaniljpulver
5 dl blåbär (frysta går bra)
Till pensling:
1 ägg
Arbeta snabbt ihop smör, mjöl och socker till en smulig massa, gärna i matberedare. Tillsätt vattnet och arbeta ihop till en deg. Låt vila i kylen ca 30 minuter. Tryck ut ca 2/3 av degen i en pajform med löstagbar kant, ca 24 centimeter i diameter. Nagga botten med en gaffel. Forma resten av degen till en boll och plasta in. Låt vila i kylen.
Sätt ugnen på 200 grader. Förgrädda pajskalet i mitten av ugnen cirka 10 minuter.
Riv mandelmassan på rivjärnets grova sida. Smält smöret. Vispa upp äggen. Rör ner ägg och socker i smöret. Sjud utan att koka till en tjock kräm. Ta krämen från värmen. Låt svalna något. Blanda i mandelmassa, citronskal och vaniljpulver. Vänd försiktigt ner blåbären.
Kavla ut degbollen till en tunn platta. Sporra ut remsor.
Fyll pajskalet med krämen. Lägg på degremsorna i ett fint mönster. Pensla dem med lätt uppvispat ägg. Grädda pajen i mitten av ugnen tills degen har fin färg, cirka 35 minuter.
Vad gott det låter:)