Vegansk gravad lax

Ugnsbakade morötter på saltbädd.

Ugnsbakade morötter på saltbädd.

Jag blir verkligen mer och mer ”grön”. Köper mer ekologiskt och närproducerat, byter gärna ut proteinet mot vegetariska alternativ, lever mer hållbart med sopsortering och återanvändning. Vad gäller kosten tycker jag generellt det är kul att testa nya produkter och maträtter. Det gäller kött, fisk, fågel och vegetariskt. Nu ligger påsken framför oss. En mathögtid utan dess like. Jag älskar påskmat. Några av mina favoriter är påskgodis, färskpotatis, tunnbröd, sill, ägghalvor med topping, Västerbottenpaj, kall paj med lax, räkor och avokado, köttbullar och prinskorv och självklart hemgravad lax. Inte så mycket grönt som ni märker. Men till årets påskbord har jag testat att göra vegansk gravad lax.

Morötterna gravas.

Morötterna gravas.

Den gravade veganska laxen görs av morot. Morötterna ugnsbakas först hela ovanpå en saltbädd i ugn tills de blir al dente. Sedan läggs de och gravas i en klassisk lag bestående av dill, socker och salt. Vid servering skivas morötterna tunt på mandolin eller med vass kniv, dekoreras med sill och serveras på klassiskt vis med tex hovmästarsås.

Det var något svårt att skiva morötterna tunt och fint, men å andra sidan är det svårt att skära hemgravad lax också. Det krävs bra kniv och rätt teknik. Några fina bitar fick jag till i alla fall. Konsistensen var perfekt. Mjukt men med kärna. Smaken då? Suuuupergott om ni frågar mig. Helt klart gravad lax-likt. Inte så konstigt då kryddorna till gravningen är i princip identiska.

Jag tycker helt klart ni ska pröva detta recept. Gott för både miljö, hälsa och plånbok! Glad vegansk påsk!

Vegansk gravad lax

Vegansk gravad lax

Vegansk gravad lad
ca 500 g morötter
1 1/2 dl grovsalt
dillvippor till garnering

Lag:
10 vitpepparkorn
1 kruka dill
1 msk ättika
3 msk strösocker
3/4 dl vatten

Blanda alla ingredienser till lagen och låt den kallna helt.

Sätt ugnen på 200 grader. Skala morötterna och lägg dem trångt i en liten ugnssäker form. Häll på saltet. Baka mitt i ugnen ca 40 minuter (beroende på morotens tjocklek). Morötterna ska vara al dente. Ta ut och låt svalna.

Lägg morötterna i en plastpåse tillsammans med lagen. Tryck ut så mycket luft som möjligt ur påsen och förslut. Låt stå kallt över natten.

Vid servering: Skiva morötterna tunt på mandolin eller med vass kniv. Dekorera med dill. Servera gärna med hovmästarsås.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *