Restaurang Kalf & Hansen

Restaurang Kalf & Hansen

Restaurang Kalf & Hansen


 

Om man vill njuta av Hornsgatans buller finns bord utställda utanför restaurangen.

Om man vill njuta av Hornsgatans buller finns bord utställda utanför restaurangen.

På en pressträff hos SJ förra veckan fick jag för första gången smaka den vällagade, ekologiska maten från restaurang Kalf & Hansen. Kalf & Hansen drivs av far och son Kalf-Hansen. De serverar nordisk, ekologisk snabbmat gjord av närproducerade råvaror efter säsong. De har idag två restauranger som båda ligger i Stockholm, men har också inlett ett samarbete med SJ. Från 14 mars är det möjligt att äta Kalf & Hansens mat ombord på SJ’s tåg. Jag föll som en fura för både den rätt som serveras ombord på tågen just nu och den som kommer att serveras vid nästa menybyte (rätterna byts ut var sjätte vecka).

Maximering av antalet sittplatser i den lilla lokalen.

Maximering av antalet sittplatser i den lilla lokalen.

Jag tog bästa platsen såklart!

Jag tog bästa platsen såklart!

Jag tycker lokalen är en riktigt mysig oas mitt i Stockholms pulserande hjärta.

Jag tycker lokalen är en riktigt mysig oas mitt i Stockholms pulserande hjärta.

Med tanke på de superlativ jag ger Kalf & Hansen på blogg och Instagram ville jag testa om maten de serverar på restaurangerna håller lika hög klass som de rätter jag fick provsmaka på pressträffen. Till lunch idag begav jag mig därför till restaurangen vid Mariatorget.

100% öppenhet.

100% öppenhet.

Man vet exakt var maten kommer ifrån.

Man vet exakt var maten kommer ifrån.

Kalf & Hansens gröna snabbmatskoncept är rent, enkelt och okomplicerat. De serverar hemrullade frikadeller tillsammans med säsongens grönsaker. Det är kött-, fisk och vegetariska frikadeller man kan välja bland. Både innehållet i frikadellerna och tillbehören anpassas efter säsong och tillgång.

Allt med Kalf & Hansen är ekologiskt och modernt. Från möbler i restaurangerna till kläderna de anställda har på sig. Ett hundra procent är deras motto. Det mesta görs från grunden på restaurangen i Hammarby Sjöstad. Från bröd till frikadeller. Sedan skickar de vidare till SJ och restaurangen vid Mariatorget.

Restaurangen vid Mariatorget ligger vid den hårt trafikerade Hornsgatan på söder i Stockholm. Inte världens mysigaste placering, men det finns en liten park i närheten där man kan sätta sig sommartid om man vill. Trots ett bullrigt yttre är själva lokalen en mysig oas. Jag älskar inredningen! Förutom några bord på golvet har de byggt upp en läktare i olika nivåer där man kan sitta och äta sin mat. Läckert! Det mesta är gjort av återanvända träplankor.

Maten tillagas efter beställning.

Maten tillagas efter beställning.

Man kan välja på varm rätt, kall sallad, smörrebröd, gryta, soppa och wraps.

Man kan välja på varm rätt, kall sallad, smörrebröd, gryta, soppa och wraps.

Ekologisk dryck erbjuds.

Ekologisk dryck erbjuds.

Vem kan motstå dessa goda nyttigheter?!

Vem kan motstå dessa goda nyttigheter?!

Menyn är kort men det finns något för alla. En varm rätt, en kall sallad, en gryta, smörrebröd, tunnbrödsrulle och soppa. Man beställer vid disken och sedan kommer personalen ut med maten. Den lagas till efter beställning så att alla får fräsch och nygjord mat. Rätterna är uppkallade efter nordiska städer. Flera av rätterna kan man få i olika portionsstorlekar. Det finns också ett mer barnvänligt alternativ. Förutom mat finns det snacks/bakverk, smoothies och ekologisk dryck att välja på.

Stockholm lagas till.

Stockholm lagas till.

En Stockholm to go är nästan klar!

En Stockholm to go är nästan klar!

Jag valde den varma rätten, Stockholm. Tog hälften kycklingfrikadeller, hälften vegetariska frikadeller. Till detta serverades idag potatis och rödbetor plus fräscha grönsaker som tunt skivad kål, rödlök och solrosskott. Till detta fick man välja sås/dressing. Jag valde månadens sås. Varmt, nybakat surdegsbröd och smör ingår i denna rätt. From heaven för en brödälskare som jag! Frikadellerna var riktigt goda. Kycklingvarianten lika god som sist och de vegetariska imponerade stort på mig. Saftiga, smakrika supergoda bollar. Stor tumme upp! Tillbehören hade massor av smak och skapade återigen en komplett helhet av olika smaker och konsistenser. Allt går så bra ihop hos Kalf & Hansen. Dessutom är maten vacker att se på.

Slog till även på en Oslo.

Slog till även på en Oslo.

Oslo med fiskfrikadeller.

Oslo med fiskfrikadeller.

Även om menyn är kort hade jag svårt att välja vad jag ville testa. Jag slog därför även till på den kalla rätten Oslo, bröd såklart och färskostsås. Jag valde fiskfrikadeller för att ha smakat hela registret av bollar. Oslo blir en trevlig lunch imorgon!

När man har svårt att välja tar man gärna allt!

När man har svårt att välja tar man gärna allt!

Gottegris som jag är kunde jag inte låta bli sötsakerna. Hasselnötsboll, Valnötskaka och Havrekaka. Stora, generösa bakverk gjorda på största delen nyttigheter. Min favorit blev hasselnötsbollen. Grymt god! Valnötskakan hade för mycket pepparkaksdeg, både i konsistens och smak, över sig vilket inte föll mig på läppen. Havrekakan var god men inget utöver det vanliga. Godsakerna blev kvällsfika här hemma på kvällskvisten.

Högsta betyg för Kalf & Hansen.

Högsta betyg för Kalf & Hansen.

Jag får ingenting för att skriva detta. Jag har helt enkelt tagit Kalf & Hansen till mitt hjärta. Supergod hälsosam mat när den är som bäst! Helt i min smak. Deras tänk känns bra och ligger rätt i tiden. Trevliga ägare, trevlig personal, trevlig restaurang.

Det enda minus jag kan komma på är att de inte serverar Cola Light. Den är inte ekologisk och platsar därmed inte. För de som gillar cola finns en ekologisk variant, men i mina ögon kan den inte konkurrera med min favorit.

Ett hundra procent nöjd!

Ett hundra procent nöjd!

Kalf & Hansen är en restaurang jag verkligen rekommenderar er att besöka. Jag kommer i alla fall att återvända många gånger framöver. En riktigt pärla i restaurangdjungeln!

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *