Vegomejerier
Växtbaserade alternativ till mejeriprodukter blir allt mer poppis i butikerna. Det är dels alternativ dryck, dels alternativ till kvarg, yoghurt och grädde. Vad gäller dryck ligger havremjölken i topp, tvåa är sojamjölk och trea mandelmjölk. De flesta, liksom jag, är bekväma och köper färdig dryck i affären. Tyvärr är dessa inte alltid vad de utger sig för att vara. Mandelmjölken tex innehåller ofta inte mer än 2 % mandel… Dessutom är den full med tillsatser. Bättre då att göra sin egen. Jag har gjort både mandelmjölk och kokosmjölk med lyckat resultat. Det är inte så svårt som man kan tro. Nu kommer en bok som lär oss allt om hur man gör egna vegomejerier.
Boken heter Vegomejerier – gör din egen mjölk, smör och ost av nötter, frön och gryn och är skriven av Emelie Holm. Syftet med boken är att med härliga recept inspirera oss och få oss att förstå hur gott det är med vegomejerier. Den största delen av boken består av recept med tillhörande bilder. Men vi får även en guide till olika nötter, frön och gryn, en kort introduktion till vad vegomejerier är samt de verktyg som behövs för att göra sina egna mejerier.
Recepten sträcker sig från olika nöt- och frösmör, mjölkdrycker till yoghurt, grädde och ost. Alla dessa grundrecept, samt pulpan som blir över vid tillverkningen går att använda i andra recept. Dessa finns samlade i kapitlet över Frukost mellanmål fika och snacks. Recepten i detta kapitel går givetvis att göra även om man inte gjort vegomejerierna från grunden. Vad sägs tex om Jordnöts- och bananglass, Drakfruktssmoothie och Kryddiga mandelsmörkakor.
Boken är perfekt för den som av olika anledningar helt eller delvis gått över till vegomejerier och i större utsträckning vill börja göra sina egna produkter. Den är även inspirerande för oss som bara är nyfikna och vill lära oss mer. Det är trevliga, ganska enkla recept med bara ett fåtal ingredienser. Bilderna är riktigt fina och inspirerande.
Senaste kommentarer