Rosastekt kalvstek provencale i Crock Pot

Kalvstek som får ligga i en magisk marinad över natten.

Kalvstek som får ligga i en magisk marinad över natten.

Goda stekar av lamm, älg eller nöt passar perfekt att ställa fram tillsammans med resten av påskens läckerheter. De passar självklart lika bra när som helst under året när man är sugen på en välsmakande och mer klimatsmart stek. Kalvstek är kalvens motsvarighet till nötstek och rostbiff. Kalvköttet är finare och dyrare eftersom det är mörare och saftigare än motsvarande från det fullvuxna djuret. Kalvstek bör tillagas genom att helstekas. Använd stektermometer för att få perfekt resultat. Idag gjorde jag en helt fantastisk rosastekt kalvstek provencale i Crock Pot. Den blev inte bara fantastisk utan även perfekt!!!

Marinerad kalvstek, äpple, lök och vitlök.

Marinerad kalvstek, äpple, lök och vitlök.

Bryn kalven runt om och lägg ner allt i grytan. Extra vätska behövs inte då kalven släpper en hel del vätska.

Bryn kalven runt om och lägg ner allt i grytan. Extra vätska behövs inte då kalven släpper en hel del vätska.

Jag har lagat kalvstek i Crock Pot förut. Då gjorde jag en klassisk långlagad söndagsstek. Nu ville jag testa ett nytt ännu godare recept på kalvstek och valet föll på att göra en kalvstek provencale. Provencale är en term som brukar användas för att beskriva maträtter kryddade mer vitlök. Kalvsteken fick ligga i en helt fantastisk marinad över natten. Denna får absolut inte missas för den sätter en fantastisk smak och ett djup på kött och sky.

Använd stektermometer för perfekt resultat.

Använd stektermometer för perfekt resultat.

Min stek var klar efter drygt en timme på låg värme men äpple och lök fick gå ett tag till.

Min stek var klar efter drygt en timme på låg värme men äpple och lök fick gå ett tag till.

Kalven tillagas tillsammans med rosmarin, äpple och lök och till detta serveras en magisk rostad vitlökssås. Bered er på att slicka skålen! Man behöver inte göra denna sås om man inte vill. Kalvkött lämnar ifrån sig en hel del köttsaft under stekningen som ger en supergod sky. På franskt vis kan man nöja sig med en sked skysås på köttet.

Köttet klart.

Köttet klart.

Äpple och lök klart!

Äpple och lök klart!

Den här rätten måste ni bara testa. Det var bland det godaste jag lagat i Crock Pot. Ren smakmagi! Såååå gott!

Rosastekt kalvstek provencale

Rosastekt kalvstek provencale

Bered er på att slicka tallriken!

Bered er på att slicka tallriken!

Rosastekt kalvstek provencale, 4-5 port

1 kg benfri kalvstek, gärna i nät
5-10 schalottenlökar
2 röda äpplen i klyftor
3–4 vitlöksklyftor
färsk rosmarin
Salt och peppar

Marinad
2 msk honung
2 msk balsamvinäger
2 msk japansk soja
1/2 st urkärnad och strimlad röd chilifrukt
2 msk olivolja
1/2 tsk finhackad färsk rosmarin
1 tsk rivet citronskal

Rör ihop marinaden. Putsa kalvsteken från eventuella hinnor men låt gärna nätet sitta kvar om det går. Häll marinaden i en tättslutande plastpåse och lägg i steken. Marinera i minst 3 timmar i kylskåp.

Torka av steken från marinaden och bryn den runt om i Crock Pot-grytan i lite olivolja. Salta och peppra runt om. Stick in en stektermometer i den tjockaste delen. Lägg hela lökar, äpplen, hela vitlöksklyftor och några fina kvistar färsk rosmarin runt steken. Låt gå på låg effekt till steken har en innertemperatur av 65 grader för ett saftigt rosa kött. Låt ev äpplen och lök gå ytterligare en stund på låg värme om köttet blir klart innan de blivit mjuka och smakrika.

Låt steken vila minst 20 minuter.. Annars rinner köttsaften ur och köttet blir torrt. Skär upp i tunna skivor. Servera med rostad vitlökssås, äpplen och lök från tillagningen, pressgurka samt kokt potatis.

Rostad vitlökssås

4 vitlöksklyftor
1/2 gul lök
2 dl matlagningsgrädde eller vispgrädde
1 msk kalvfond
Dijonsenap
Salt, peppar

Hacka fyra vitlöksklyftor och en halv gul lök. Torrosta i en panna. Slå på 2 dl mat- eller vispgrädde och 1 msk kalvfond. Låt koka tjockna, mixa och smaka av med dijonsenap och salt och peppar.

Pressgurka

1 gurka
1/2 tsk salt
2 msk ättiksprit, 12 %
2 msk socker
1 dl vatten
4 msk hackad persilja

Skiva gurkan och lägg i skål. Salta och sätt en till skål över så att gurkan pressas lätt. Efter 30 minuter hälls vätskan bort. Blanda ättiksprit, socker och vatten och slå över gurkan. Rör i hackad persilja. Låt pressgurkan stå svalt före servering.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 44 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat just mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *