Vilda biffar
Först ut i matkassen från Mathem valde vi att laga till viltfärsbiffar med mozarella i tomatsås. Den serverades tillsammans med klyftpotatis och grönsaker. Enligt receptet skulle grönsakerna vara haricots verts men jag böt ut bönorna mot färsk broccoli då vi hade en färsk broccoli hemma som började se lite ledsen ut.
Viltfärsen vi fick med i påsen var jättefin och smakrik hjortfärs av bra, svensk kvalitet. Jag kompletterade dock den medföljande färsen med att köpa ytterligare 400 gram hjortfärs i affären. 400 gram som receptet säger räcker inte långt till vår familj plus två extra matlådor. Jag dubblerade helt enkelt hela receptet, dock inte potatisen som jag på förhand visste skulle räcka och bli över ändå.
Ojojoj, vad gott det var!!! För att citera Gustaf: Det är så gott att jag knappt kan äta!!! Biffarna hade en fin viltsmak och en gudagod krämighet och smak från den inbakade mozarellan. Tomatsåsen, som jag hade låtit koka mycket längre än vad receptet angav för att få fram maximal smak, var helt lovely!!! Potatisen hade jag lyckats perfekt med. Knaprig på utsidan och mjuk på insidan. Mums!
Vi gav alla denna rätt fem starka plus! En rätt jag garanterat kommer laga till fler gånger.
Viltfärsbiffar med mozarella i tomatsås, 4 port
Biffar:
400 g viltfärs
1 ägg
3/4 tsk salt
2 krm svartpeppar
1/2 dl grädde
125 g mozarella
1 tsk torkad basilika
olivolja
Tomatsås:
1/2 gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
1 msk balsamvinäger
1 tsk honung
1 förp krossade tomater
1/2 dl vatten
1/2 tsk salt
2 krm svartpeppar
olivolja
Tillbehör:
800 g potatis
olivolja
salt och peppar
250 g haricots verts
flingsalt
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och dela potatisarna på mitten och lägg dem på en ugnsplåt. Ringla över olja och salta och peppra efter smak. Sätt in i ugnen ca 35 min.
Biffar: Blanda färsen med ägg, salt, peppar, grädde och basilika. Skär mozarellan i mindre bitar och tillsätt till färsen. Blanda om ordentligt och forma 6-8 biffar. Hetta upp en stekpanna med olja och stek biffarna på medelhög värme ca 2 min på båda sidor så att dem får en fin gyllenbrun stekyta. Lyft ur biffarna och lägg dem på en tallrik. Sänk värmen.
Tomatsås: Skala och finhacka lök och vitlök. Tillsätt lite mer olja i pannan och höj värmen igen. Fräs löken utan att den tar färg. Tillsätt tomatpuré och balsamvinäger och fräs runt ca 30 sek. Slå på krossade tomater och tillsätt vatten, honung, salt och peppar. Låt såsen puttra ihop några minuter och lägg ner biffarna. Sätt på ett lock eller lägg över aluminiumfolie. Lått biffarna sjuda på medelvärme i tomatsåsen ca 10 min eller tills biffarna är helt klara.
Koka upp vatten till haricots vertsen och värm dem så att de tinar men låt dem inte koka. Sila av vattnet och lägg upp i en skål. Strö över flingsalt.
Senaste kommentarer