Zataikyckling från grunden

Ikväll stod det thailändskt på menyn från Mathem. En rätt jag brukar laga, men då nästan alltid med en speciell kryddmix på påse jag brukar köpa hem vid mina resor i Thailand. Kvällens middag blev alltså Zataikyckling med bönor och ris.

Zataikyckling med bönor och ris

Inget halvfabrikat medföljde så satay-såsen är alltså gjord från grunden. Det finns massor av olika sätt att göra satay-sås på och det här var en enkel och snabb variant. Dock tummades verkligen inte på smaken. Såsen blev riktigt smakrik, lagom krämig och faktiskt superdupergod! Barnen tyckte till och med att den var godare än den vanliga gjord. Det kan bero på att den hemgjorda inte var lika stark som den man får från kryddmixen.

Tillbehöret ingefärsrostade gröna bönor lät på pappret som något som inte skulle gå hem hos oss, men oj, så fel jag hade! Hur gott som helst! Det måste ni testa! Blev en fräsch och god smak från ingefäran och lite krisp från ugnsbakningen.

Totalt sett så får den här rätten fyra starka plus, på gränsen till fem. Mums!

Zataikyckling med ingefärsrostade gröna bönor, 4 port

Zataykyckling:
Ca 600 gram kycklingfilé/bröstfilé
2 tsk finskuren färsk chili
3 vitlöksklyftor
1 msk riven ingefära
1 ½ dl rostade jordnötter
400 gram kokosmjölk
1 msk honung
2 msk japansk soja
1 tsk salt
2 krm svartpeppar
1 msk rapsolja
Tillbehör:
250 gram haricots verts
1 msk riven ingefära
½ msk rapsolja
4 port ris
Salt

Sätt ugnen på 200 grader. Koka 4 port ris.

Tillbehör: Skala och riv ingefäran och blanda med haricots vertsen i en ugnsfast form. Ringla över olja och salta efter smak. Blanda runt ordenligt med händerna och sätt in i ugnen ca 15 min till de har fått en fin gyllenbrun yta.

Sataykyckling: Skala och riv vitlök och ingefära. Skölj och finhacka chilin. Skär kycklingen i ca 2 cm tjocka bitar. Hetta upp en panna med lite olja och fräs kycklingen tillsammans med vitlök, ingefära, chili, salt och peppar. Mixa eller mortla jordnötterna så att de blir finfördelade och tillsätt till kycklingen. Fräs runt och tillsätt kokosmjölk, honung och soja. Låt det stå och puttra på medelvärme ca 5 min.

Servera zataykycklingen tillsammans med ris och haricots verts.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *