Vörtbröd
Så börjar då alla julförberedelser sakta men säkert. Igår satte vi fram adventsljusstakar och dylikt. Filippa hittade en tomtemössa hon har gått med hela kvällen igår och idag på dagen. Nu la hon sig till och med och sov med den på sig. De första julklapparna har inhandlats. Faktum är att vi åkte iväg till Toys’r us idag på dagen och fixade alla julklappar till våra barn, så nu är det ur världen. Ett bekymmer mindre. Den första julmaten har inhandlats. Jag passade på att köpa en Whiskeycheddar vi ska ha på julafton. Jag brukar alltid jaga det i sista minuten så i år tänkte jag vara ute i god tid. Det första julbrödet har bakats. Jag har aldrig bakat Vörtbröd förut, men imorse var det premiär. Jag lovar, det blev sååå gott!!!!!!!!! Återstår att se om det blir något kvar till jul eller om det måste bakas mer. Receptet kommer från Allt om mat.
Vörtbröd, 4 bröd
50 g jäst
50 g smör
2 st julmust á 33 cl styck
90 g vört på påse
1 dl russin
1 msk salt
10 dl rågsikt
9 dl vetemjöl special
PENSLING
1 dl kaffe
1 dl strösocker
Smula jästen i en skål. Smält smöret i en kastrull. Tillsätt julmusten och värm till fingervarmt, 37°. Häll lite av degvätskan över jästen och rör tills den löst sig. Tillsätt resten av degvätskan, vört, russin, salt, rågsikt och nästan allt vetemjöl. Spara lite till utbakningen. Arbeta degen smidig. Låt degen jäsa övertäckt ca 40 min. Ta upp degen på mjölad arbetsbänk och knåda den smidig med resterande mjöl. Dela degen i bitar och forma dem till runda, släta bullar. Lägg bullarna på en plåt med bakplåtspapper och nagga dem väl. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 200°. Koka kaffe och socker i en kastrull till en simmig lag. Låt kallna. Pensla bröden med kaffeblandningen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 35 min. Låt bröden kallna på galler.
Senaste kommentarer