Krydda med kanel
Tänker man på jul och kryddor går tankarna genast till framför allt saffran och kanel. De smakerna hör verkligen julen till. Men självklart kan de användas året om.
Samtliga receptbroschyrer som skickas hem och finns i affärerna så här i juletider är proppfulla med advents- och julrecept. I många av recepten ingår självklart dessa två kryddor. I receptbroschyren Gör julen tillsammans från Arla köket hittade jag ett spännande recept på Långstekt fläskkarré med äpple och kanel som jag genast blev sugen på att laga till. Fläskkarré som sköter sig själv i ugnen och får smak från kanel och fänkål – låter ljuvligt!
Sjävklart kan man använda en ugnssäker form eller varför inte tillaga rätten i din Crock-Pot.
Efter att ha både ätit och lagat maten kan jag säga att det smakade lika ljuvligt som det lät. En ny favoriträtt helt klart!!! Saftigt och mört kött som fick fantastisk smak av äppeljuicen och kryddorna. Skyn var gudomligt smakrik och god och äpplena och löken hade klarat den långa tillagningen bra. Vi hade kokt potatis till och det var ett utmärkt tillbehör. Jag kan verkligen rekommendera att ni lagar till detta och rätten funkar ju faktiskt lika bra att äta när som helst på året.
Långstekt fläskkarré med äpple och kanel, 4 port
1 kg benfri fläskkarré
1 1⁄2 msk flingsalt
1 tsk svartpeppar
1 msk fänkålsfrö
2 krm malen kanel
1 msk flytande smör
12 schalottenlökar
3 äpplen
1 1⁄2 dl koncentrerad äpplejuice
2 dl vatten
2 msk honung
4 kanelstänger
Sätt ugnen på 125°. Blanda salt, peppar, fänkålsfrön och kanel med smör. Pensla på köttet och lägg i en ugnssäker form. Skala löken. Dela och kärna ur äpplena. Rör ihop juice, vatten och honung. Häll det runt köttet. Lägg lök, äpple och kanelstänger i formen. Tillaga i mitten av ugnen ca 3 tim. Höj värmen till 225° och stek ytterligare ca 15 min. Skiva köttet och servera med äpple, lök, sky och kokt eller pressad potatis.
Det där lät inte helt fel 😛