2015 års julbakande har dragit igång

Så har 2015 års julbakande dragit igång. Igår kväll bakade jag första omgången saffransbullar/lussebullar. I princip använde jag mitt klassiska recept jag alltid använder, men drog ner på mängden mandelmassa i fyllningen och glömde helt av russinen. Jag kom på russinen när jag skulle pensla längderna och stoppade då ner några i skårorna jag gjort. Jag gjorde två saffranslängder och saffransbullar av resten av degen.

Till bullarna försökte jag använda mig av Zeinas Kitchens smarta idé på hur man gör lussekatter på ett smartare sätt. Jag läste tyvärr inte instruktionerna tillräckligt noga, men det blev bra ändå. Jag ska baka en omgång lussebullar till och då vet jag exakt hur jag ska gå till väga. Hennes tips är riktigt smart för oss som gillar lussekatter med fyllning.

Julbakandet har dragit igång!

Julbakandet har dragit igång!

Bullarna blev toppen. Saftiga, smakrika och helt ljuvliga!

Saffransbullar, ca 30 st

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g lättkesella
2 påsar saffran (1 g)
1.5 dl socker
0.5 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl

Fyllning
100 g smör
125 g riven mandelmassa
1 msk vaniljsocker

Pensling
1 ägg
Pärlsocker

Smula jästen i en bunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm till fingervärme, ca 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen tills den blir bland och smidig och släpper från bunkens kanter. Låt jäsa under handduk ca 1 h. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och kavla ut till två plattor. Blanda ihop fyllningen och fördela på plattorna. Rulla ihop plattorna, skär bullar och lägg i formar. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 7-8 minuter.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *