2015 års julbakande har dragit igång
Så har 2015 års julbakande dragit igång. Igår kväll bakade jag första omgången saffransbullar/lussebullar. I princip använde jag mitt klassiska recept jag alltid använder, men drog ner på mängden mandelmassa i fyllningen och glömde helt av russinen. Jag kom på russinen när jag skulle pensla längderna och stoppade då ner några i skårorna jag gjort. Jag gjorde två saffranslängder och saffransbullar av resten av degen.
Till bullarna försökte jag använda mig av Zeinas Kitchens smarta idé på hur man gör lussekatter på ett smartare sätt. Jag läste tyvärr inte instruktionerna tillräckligt noga, men det blev bra ändå. Jag ska baka en omgång lussebullar till och då vet jag exakt hur jag ska gå till väga. Hennes tips är riktigt smart för oss som gillar lussekatter med fyllning.
Bullarna blev toppen. Saftiga, smakrika och helt ljuvliga!
Saffransbullar, ca 30 st
50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g lättkesella
2 påsar saffran (1 g)
1.5 dl socker
0.5 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
Fyllning
100 g smör
125 g riven mandelmassa
1 msk vaniljsocker
Pensling
1 ägg
Pärlsocker
Smula jästen i en bunke. Smält smör i en kastrull. Tillsätt mjölk och värm till fingervärme, ca 37 grader. Häll degspadet över jästen. Rör om så att jästen löser sig. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och mjölet. Spara lite mjöl till utbakningen. Arbeta degen tills den blir bland och smidig och släpper från bunkens kanter. Låt jäsa under handduk ca 1 h. Arbeta ihop degen på mjölat bakbord och kavla ut till två plattor. Blanda ihop fyllningen och fördela på plattorna. Rulla ihop plattorna, skär bullar och lägg i formar. Låt jäsa övertäckta ca 30 min. Sätt ugnen på 225 grader. Pensla med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen ca 7-8 minuter.
Senaste kommentarer