Allt på ett fat middag
Ikväll lagade vi en rätt vars recept Filippa fick på Underbara barn-mässan vi var på i fredags, Allt på ett fat middag kallades den. Ett recept från Coop. Helt enkelt köttfärslimpa med ugnsbakade grönsaker. Till denna serverade vi ärtor, majs och paprika samt hemgjord lingonsylt. Ganska gott, men tyvärr räckte inte maten till alla som ville ta om och det blev bara en lunchlåda. Detta trots att jag ökade mängden köttfärs till ca 600 g.
Allt på ett fat middag, 4-5 port
400 g köttfärs
4 msk ströbröd, osötat eller 3/4 dl havregryn
1 msk potatismjöl
2 dl mjölk eller vatten
1½ tsk salt
1 ägg
1 tsk oregano
1½ krm svartpeppar eller vitpeppar
ca 1 msk gul lök, råriven eller ca 2 msk finhackad fräst lök
8-10 potatisar, medelstora råa (ca 3/4 kg)
2-3 gula lökar
3-4 morötter (ca 300 g)
3 dl buljong (tärning)
2 msk margarin eller smör, smält
1 msk soja
Blanda ströbröd eller havregryn, potatismjöl och mjölk eller vatten. Låt det svälla minst 10 min. Lägg i färs och salt och blanda väl. Rör sedan ner ägg, peppar, smulad oregano och lök. Allt ska bara vara väl blandat, arbetas färsen för mycket blir den seg. Lägg färsen på ett stort ugnssäkert fat. Forma den till en knubbig limpa. Sätt ugnen på 250ºC. Skala potatis, lök och morötter. Skär potatis och lök i klyftor, morötterna i tunna skivor. Koka lök och morötter i buljongen ca 5 min. Spara buljongen. Lägg potatis, lök och morötter runt färsen. Pensla allt med fett och soja. Sätt in fatet mitt i ugnen, minska värmen till 175ºC och stek i ca 1 timme. Ös med 1-1½ dl av buljongen efter halva tiden.
Senaste kommentarer