Gäddpaté
Gustaf tycker det är vansinnigt roligt att fiska. Vi utöver mest sportfiske, dvs kastar tillbaka fisken levande. Han vill dock väldigt gärna att vi någon gång ska laga till fisken han fångar. Det är klart han ska få äta sin egen fångade fisk. Under sommarens tur till Östersund lyckades Gustaf fånga både gädda och abborre. Vi frös in dessa och i veckan bestämde vi oss för att laga till gäddan. Gädda är ju inte så lätt att göra något med men gäddpaté är en av de rätter gädda lämpar sig för.
Gädda innehåller mycket ben så det bästa är att göra färs av den. Fisken flåddes, filéades och sedan lät vi den för säkerhets skull gå två gånger genom vår köttkvarn. Färsen blev perfekt. Sedan lagades patén till. Receptet är mycket lättlagat. Bara att blanda ihop, stoppa i smörad och bröad form och bakas i vattenbad i ugn. Patén blev riktigt fin. Den serverades med räksås (färdig sås från kyldisken) och kokt potatis. Gäddpaté passar både till förrätt och huvudrätt, anpassa bara tillbehören. Varm sås till huvudrätt, kall sås typ romsås till förrätt.
Hur smakade den då? Ska sanningen fram så smakade patén inte särskilt mycket. Den var rätt intetsägande. Varken god eller äcklig. Barnen gillade den mest. Framför allt Gustaf men det är alltid en speciell känsla att äta något man själv har fångat/plockat/fixat. Fångar vi gädda igen kommer vi mest troligen slänga tillbaka den i sjön. Eller testa ett annat recept.
Gäddpaté
70 gram smör
400 g benfri gäddfärs
3 ägg
3 msk potatismjöl
4 dl grädde
3 tsk salt
Lägg rumsvarmt smör i matberedare med gäddfärs, ägg, potatismjöl, grädde och salt. Krydda med vitpeppar. Kör på låg hastighet. Häll smeten i smord och bröad form och grädda i vattenbad 175 grader i nedre delen av ugnen i ca 1 timme..
Senaste kommentarer