Bästa tomatsåsen gör du själv
Jag älskar att laga bra mat från grunden. Ta tomatsås till exempel. Varför envisas vi med att köpa hem färdiga burkar tomatsås från affären med massa konstigt innehåll som inte ens är gott alla gånger? Visst, det är snabbt och enkelt men har du tid, gör din egen tomatsås. Du kan antingen gå den enkla vägen eller den svårare vägen. Den enkla tomatsåsen gör du genom att ta en finhackad gul lök, två pressade vitlöksklyftor, en tetra krossade eller hela tomater (väljer man hela får man choppa till tomaterna innan man lägger ner i kastrullen), ett par matskedar tomatpuré, salt, peppar, någon tesked socker, avsluta med en slatt god balsamvinäger och låt puttra på spisen minst 30 minuter. Den svårare vägen får man genom att ta tillvara olika färska grönsaker som börjar bli dåliga i kylen. Såsen tar lite tid att göra men det är så värt det! Smakrik, nyttig och bara underbart god. Här nedan har du ett grundrecept, men sedan kan du anpassa efter vad just du har hemma och vad du gillar. Kommer du nånsin mer att köpa färdig tomatsås på burk?!
Tomatsås
6 färska tomater
2 hela vitlökar
2 paprikor
3 gula lökar
2 färska chilipeppar
1 morot
1 burk passerade tomater
Olja
Vitvinsvinäger
Salt
Dela lök och vitlök i hälften och behåll skalet på. Dela tomaterna och chilin i hälften. Skiva moroten i slantar. Lägg grönsakerna i en ugnssäker form och ringla över olivolja. Rosta i ugnen på 150-175 grader i ca 1-1,5 h. När grönsakerna är rostade och rotfrukterna mjuka är de klara. Ta bort skalen från löken. Mixa grönsakerna med passerad tomat och smaka av med vitvinsvinäger och salt.
Mm det här är ju så enkelt och så otroligt gott! Blev så sugen på det nu 😀
Absolut godast med hemlagat. Alltid 🙂
/Monica