Den bästa tomatsåsen
I affärerna finns det mängder med olika tomatsåser på burk att välja bland. Har jag inte extremt bråttom ratar jag alltid dessa och gör min egen. Lätt som en plätt! Det finns massor av recept att välja bland och alla har vi vår egen favorit. En enkel variant är att fräsa lök och vitlök, hälla på en burk krossade tomater och krydda med till exempel salt, peppar, paprikapulver och kanske lite balsamvinäger. Detta får sen koka ca 15 minuter eller längre om man föredrar det.
Har jag gott om tid gör jag den allra bästa tomatsåsen efter ett recept från svt och Niklas mat. Förutom att den är den allra godaste tomatsåsen du kan göra och äta så är den också det perfekta sättet att ta reda på grönsaker som börjar bli dåliga i kylen. Såsen tar lite tid att göra men det är så värt det! Smakrik, nyttig och bara underbart god.
När jag väl gör såsen gör jag en stor sats och fryser in i mindre förpackningar och tar fram när behov finns. Middagen ikväll blev hemgjorda köttbullar som serverades i denna sås och till detta serverade jag pasta och grönsaker. Behöver jag säga att det smakade ljuvligt gott?!
Tomatsås
6 färska tomater
2 hela vitlökar
2 paprikor
3 gula lökar
2 färska chilipeppar
1 morot
1 burk passerade tomater
Olja
Vitvinsvinäger
Salt
Dela lök och vitlök i hälften och behåll skalet på. Dela tomaterna och chilin i hälften. Skiva moroten i slantar. Lägg grönsakerna i en ugnssäker form och ringla över olivolja. Rosta i ugnen på 150-175 grader i ca 1-1,5 h. När grönsakerna är rostade och rotfrukterna mjuka är de klara. Ta bort skalen från löken. Mixa grönsakerna med passerad tomat och smaka av med vitvinsvinäger och salt.
Senaste kommentarer