Bevattningsautomatik i trädgården

Är ni många som liksom jag bor i hus? Nu är det verkligen säsong för trädgårdsarbete med fix och don. Det finns en hel del att göra om man har tid och intresse! Tänkte komma med lite tips och råd som kanske kan vara av intresse.

Vi har precis anlitat en trädgårdsfirma som planterat 30m Liguster-häck längs våran tomt. Dom första åren är det extra viktigt med bevattning under vår och sommar. Att gå ut och vattna 30m häck ett antal gånger per vecka var inget som lockade. Därför började vi titta på lösningar för att automatisera bevattningen. Efter lite googlande så kom vi fram till att Gardena har ett stort sortiment med allt man kan önska sig och lite till.

Lösningen som vi valde består av Gardena 13mm droppslang som ligger längs hela häcken. Slangen fästs enkelt i marken med rörhållare. Droppslangen har munstycken var 30:e cm vilket också är ett ungefärligt avstånd på häckplantorna. Varje munstycke ger 4 liter vatten per timme. Droppslangen är kopplad till en tryckutjämnare som ser till att varje munstycke i slangen ger ut lika mycket vatten. Till tryckutjämnaren kopplar man sen en vanlig vattenslang. Det är egentligen alla komponenter som behövs, men för att göra det ännu lite smartare så kan man koppla en vattendator till systemet.

Micro-drip droppslang med Gardena fuktsensor

Micro-drip droppslang med Gardena fuktsensor

C 1060 plus är Gardenas mest avancerade vattendator och kopplas direkt till vattenkranen. Den har stöd för en mängd olika program där man kan programmera olika bevattningstider för veckans alla dagar. Man kan också koppla in en jordfuktighetsgivare och låta bevattningen helt styras av den. Det var den lösning vi valde och det betyder att bevattningen startar så fort sensorn registrerar att jorden är torr.

Gardena vattendator C 1060 Plus

Gardena vattendator C 1060 Plus

På jordfuktighetsgivaren ställer man in exakt vilken fuktighetsgrad som önskas i jorden. Man kan också när som helst avläsa vilken fuktighet jorden håller just nu. Jordfuktighetsgivaren kopplas med en kabel till vattendatorn. Tyvärr är den medföljande kabeln bara 5m men det går att köpa förlängningskabel upp till 105m.

Gardena jordfuktighetsgivare

Gardena jordfuktighetsgivare

För att sammanfatta så var det här ett väldigt smidigt system att installera och nu behöver vi inte bekymra oss om bevattning vare sig vi är hemma eller bortresta. Om ni är intresserade av Gardenas produkter rekommenderar jag att ni besöker Husqvarnas showroom i Barkarby, där dom har ett stort sortiment och väldigt bra service.

Jessica Sundberg

Jag heter Jessica Sundberg och är 47 år, bor i Stockholm med min man Mattias och mina två älskade barn Filippa och Gustaf. Bloggen Leva Sunt handlar om att leva sunt och hitta balans på alla plan i livet. Jag blandar kost och recept, träning och hälsa, resor och vardag och hur man får detta att gå ihop i livet som heltidsarbetande förälder. Bloggen är helt enkelt en livsstilsblogg nischat mot hälsa i vardagen med inriktning mot familj. För att komma i kontakt med mig kan du maila: jess.sndbrg@gmail.com eller jessica@attlevasunt.se.

Du gillar kanske också...

1 svar

  1. Fröken M skriver:

    Shit va smart ! En sån skulle vi ha ! Vår ”häck” liknar mer nysatt blåbärsris och både den och utrullade gräsmattan ska vattnas rikligt nu för att få fart och börja växa.
    Behöver jag ens nämna att jag spenderar MASSVIS med tid i trädgården med vattenslang och spridare…
    KRAM

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *